ŽAO NAM JE, NEVINI ĆE STRADATI, NEMA DRUGOG NAČINA: Jeziv mejl stigao osnovnim školama u Srbiji, oglasilo se Ministarstvo prosvete
Banatska Topola, Foto: Instagram/192_rs

dojave o bombama

ŽAO NAM JE, NEVINI ĆE STRADATI, NEMA DRUGOG NAČINA: Jeziv mejl stigao osnovnim školama u Srbiji, oglasilo se Ministarstvo prosvete

Društvo -

U više osnovnih škola širom Srbije jutros su stigle dojave o postavljenim bombama.

Razredne starešine obavestile su roditelje da deca ne dolaze u školu dok se na završi provera.

Kako saznajemo, dojave su stigle u škole u Beogradu, Novom Pazaru, Negotinu, Valjevu, Kragujevcu, Arilju, Novoj Varoši, Obrenovcu, Vojvodini.

"Eksplozivna naprava postavljena u školi. Nećemo se sakriti. Ubistva će biti potrebna. Mi ćemo ubiti. Biće potrebno uništenje. Uništićemo. Iskreno nam je žao što će nevini stradati. Nema drugog načina. Srušićemo srpsku vladu. Naše oči su uprte u predsednika Srbije i njegovu pratnju. UBIĆEMO SVE” – navodi se u jezivoj poruci koja je stigla školama.

Kontradiverzione jedinice MUP-a će pregledati škole, nakon čega će biti poznato kada će deca moći da se vrate u klupe. Kontradiverzoioni pregledi su u toku.

Osim u Arilju i Novoj Varoši dojava o postavljenoj bombi ovog jutra stigla je i u Osnovnu školu u Preljini. Svi đaci i zaposleno osoblje odmah su evakuisani.

"Zbog potencijalne opasnosti svi su poslati kućama. Policija je na licu mesta i pregleda teren. Ukoliko se ne pronađe ništa i utvrdi da je situacija bezbedna, đaci iz druge smene danas će ići u školu normalno, dok će đaci iz prve smene nastavu imati onlajn", rekao je za RINU Radojle Čolović direktor Osnovne škole u Preljini.

Ovog jutra zbog dojave i bimbama evakuisani su đaci i iz osnovnih škola na teritoriji Gornji Milanovac i Ljig.

Dojave i u Timočkoj krajini

Na mejlove Osnovnih škola cele Timočke krajine, na teritoriji svih osam gradova, zakedno sa selima, stigla dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi u zgradama škola.

- Učenici su uobičajeno dolazili na prepodnevnu nastavu, ali su odmah vraćeni kućama. Nastava je organizovana onlajn - kažu koordinatori ovih škola.

Na stotine dece poremetilo je svoj nastavni program. Ministarstvo prosvete u Zaječaru pokriva Borski i Zaječarski okrug. Načelnica ministarstva, Jasna Vasić nam je kazala.

- U Timočkoj krajini ima 52 Osnovne škole. Ništa o dojavi ne mogu reći, sve imate na sajtu Ministarstva.

U PU Zaječar su nam potvrdili da su prijave o postavljenoj bombi iz Sokobanje., Knjaževca, Boljevca. (S.B.)

Prvi put dojave i u Kraljevu

Načelnica Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković izjavila je da ni u jednoj od do sada pregledanih škola nije pronađeno ništa sumnjivo.

- Policija ozbiljno radi svoj posao i ni u jednu školu učenici se neće vratiti dok ne bude završena policijska procedura i dok ne stigne potvrda da je u školskom objektu bezbedno, kazala je ona.

Posle više od mesec dana od kada dojave o bombama stižu na adresu škola u Srbiji, ovo je prvi put da su dojave o postavljenim bombama stigle i na adrese kraljevačkih škola. (J.S.)

Na meti i škole u Valjevu

U više valjevskih osnovnih škola, ali i tri srednje škole, jutros su stigle dojave o postavljenim bombama. Kako saznajemo, dojave su stigle i u pojedine osnovne škole u opštinama Kolubarskog okruga.

Dojave o postavljenim bombama stigle su rano jutros na mejl adrese škola, a u njima je navedeno da je postavljena eksplozivna naprava.

Kako saznajemo, od 27 osnovnih škola u Kolubarskom okrugu, dojava je stigla u njih 20, dok je od 11 srednjih škola u Okrugu dojava o postavljenim bombama stigla u tri.

Nastavnici su obaveštavali roditelje da ne šalju decu u školu, dok se ne obavi provera.

Ovo je prvi put da su dojave o postavljenim bombama stigle na adrese valjevskih škola, ali i škola u opštinama Kolubarskog okruga. (S.S.)

Dojave i u Prokuplju

Na teritoriji Topličkog okruga jutros nešto pre sedam časova stigla su anonimna obaveštenja da su u školama postavljene bombe. Policija je na terenu i proverava sve školske objekte. Zbog bezbednosti, škole jutros nisu radile.

- Mejl je stigao oko 6,45 časova i odmah smo obavestili policiju. Deca nisu bila u učionicama i prepodne nije bilo nastave. Kako je proveren čitav objekat, popodnevna smena biće normalna - kazala nam je direktor prokupačke Osnovne škole "Ratko Pavlović Ćićko“ Vesna Todorović.

škola, Prokuplje
foto: Kurir/B.R.

Pored prokupačkih mejlovi su stigli i u školma u Žitorađi, Kuršumliji, Blacu, kao i u mnogim školama u Nišu. (B.R.)

Kako javlja dopisnik Kurira, i u svim Osnovnim školama u Boru jutros su stigle dojave o postavljenim bombama. Svi osnovci Bora jutros su vraćeni kućama, a u policiji nam je potvrđeno da su u toku kontradivizioni pregledi.

- Danas deca nisu ni ušla u zgrade škola, a nastava će se odvijati online- izjavio je Radiša Petković, koordinator rada borskih Osnovnih škola.

Dojave o bombama i u Loznici

Dojave o postavljenim bombama odnose se ,prema prvim informacijama, na škole u Lipnici, Brezjaku, Banji Koviljači, Koreniti i Joševi a od gradskih u ‘’Antinoj’’ i ‘’Vuka Karadžića’’, a očekuje se da će ih biti još. Kada policija obavi svoj deo posla, pregleda sve škole, znaće se kada se đaci vraćaju na nastavu.

Inače, na teritoriji Loznice ima četrnaest osnovnih i četiri srednje škole, a ovo je prvi put da su stigle ovakve dojave.

(T.I.)

Oko deset novopazarskih osnovnih škola dobilo je jutros dojavu o postavljenoj bombi, saznaje indeksonline.

Za sada, dojave su potvrđene u OŠ “Bratstvo”, “Desanka Maksimović”, “Vuk Karadžić”, “Ćamil Sijarić”, “Meša Selimović”, “Stefan Nemanja”, “Avdo Međedović”, a kako nezvanično saznajemo, dojave su stigle svim osnovnim školama u Novom Pazaru.

Evakuisana deca i u Vranju

Dojave o bombi stigle su od jutros u više osnovnih škola na području Grada Vranja i Pčinjskog okruga, potvrđeno je Kuriru u PU Vranje.

Izvršena je evakuacija učenika, nastavnika i osoblja škola. Dojava o postavljenoj bombi je primljena putem imejla, rečeno je Kuriru u policiji.

Policija će izvršiti bezbednosnu proveru škole.

"PU Vranje jutros su prijavljeni slučajevi u vezi dojava o podmetanju bombi, kako se prijavljuje, formiramo ekipe i vrši se kontradiverzioni pregled škola i objekata oko njih", navode u policiji.

Deca su puštena kućama i nastava se odvija online.

Ovo je druga dojava o bombi u osnovnim školama na području grada Vranja i Pčinjskog okruga u poslednjih mesec dana.

(T.S.)

Dojave o postavljanju bombe stigle su jutros i u kragujevačkim osnovnim školama Svetozar Marković, Stanislav Sremčević, Moma Stanojlović, Mirko Jovanović, 19. oktobar Maršić, Radoje Domanović, Jovan Popović, Vuk Kradžić, Đura Jakšić. Učenici su vraćeni sa nastave, piše ucentar.

Oglasilo se Ministarstvo prosvete

Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi prema do sada pristiglim informacijama, dobilo je više škola širom Srbije sa područja školskih uprava Valjevo, Kraljevo, Beograd, Kosovska Mitrovica, Niš, Požarevac, Zaječar, Užice, Jagodina, Čačak, Kruševac, Zrenjanin.

Prema ranije utvrđenoj proceduri, objekti su evakuisani, a učenici će biti vraćeni na nastavu kada ekipe MUP-a pregledaju objekte i kada se utvrdi da je bezbedno.

O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole obaveštavaju učenike i njihove roditelje putem redovnih kanala komunikacije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track