POLICIJA I BIA U ŠKOLAMA, A TESTOVE ČUVAJU KAMERE! Evo ko je sve uključen u organizaciju polaganja završnog ispita
Foto: Dragana Udovičić

"POLICIJSKA AKCIJA MALA MATURA 2022"

POLICIJA I BIA U ŠKOLAMA, A TESTOVE ČUVAJU KAMERE! Evo ko je sve uključen u organizaciju polaganja završnog ispita

Društvo -

Deset dana je preostalo do male mature, poslednje pripreme su uveliko u toku, a najviše posla ove godine neće imati nastavnici i direktori škola već - policija!

Pripreme za trodnevno testiranje budućih srednjoškolaca, s obzirom na to koliko su u njih ukljućeni raznorazni pripadnici organa reda, ponajviše podsećaju na neku združenu policijsku akciju "Mala matura 2022". Ove godine navršene osnovce, pored toga kako će se pokazati na testu znanja od kojeg im zavisi koje će srednje škole upisati, brine i da li će se uopšte završni ispit održati kad i kako treba, s obzirom na skoro svakodnevne dojave o postavljenim bombama.

Međutim, nisu samo dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama problem, već i sve što prati štampanje, čuvanje i distribuciju samih testova, kako se ne bi ponovile situacije viđene ranijih godina kada su se isti pojavljivali na ulicama, na crnom tržištu, i pre nego što bi đaci ušli u učionice!

S obzirom na realnu mogućnost da i na dan male mature škole dobiju preteće poruke o navodno postavljenim bombama, MUP i Ministarstvo prosvete dogovorili su mere prevencije kojima bi se sprečilo da se poremeti čitava organizacija polaganja male mature na dan i u vreme kada je i planirano.

KD pregled, pa zaključavanje objekta

Tako će, kako je do sada dogovoreno, sve škole u kojima će se održavati mala matura prethodno biti pregledane od strane MUP-a, odnosno specijalnih kontradiverzionih jedinica sa obučenim psima, nakon čega će se one hermetički zaključavati i niko neće moći da im pristupi. Takođe, biće angažovani policajci koji će redovno nadgledati i obilaziti objekat, kako pre, tako i za vreme polaganja ispita.

Pored ovih rešenja do kojih se do sada došlo, kao dodatne mera prevencije i načina da se osigura bezbednost učenika i nastavnika na predstojećem završnom ispitu, direktori pojedinih osnovnih škola dobili su instrukcije za smenjenje broja punktova gde će se održavati mala matura.

Naime, svuda gde je to moguće spajaće se dve, tri škole na teritoriji jedne opštine, kako bi se smanjio broj objekata u kojima se polaže završni ispit. Kao još jedna od mera doneta je i odluka da se mala matura ne sme polagati po učionicama, već da to mora biti u jednoj, dve ili tri velike prostorije.

Postoje pravilnici i rezervna varijanta

Kako su rekli iz Ministarstva prosvete, njima je prioritet bezbednost dece i svih zaposlenih u školama, te "da će se preduzeti sve preventivne mere kako bi se mala matura i u 2022. godini polagala u zakazanom terminu".

- Ministarstvo prosvete će u saradnji sa MUP-om Srbije preduzeti sve preventivne mere i radnje kako bi se omogućilo da polaganje završnog ispita 27, 28 i 29. juna, protekne po planu. Škole imaju svoje pravilnike koji propisuju mere, način i postupak zaštite i bezbednosti dece i učenike, u ovakvim slučajevima. Procedure su jasne i direktori postupaju u skladu sa njima - rekli su iz ovog ministarstva i dodali da su njihovi predstavnici u stalnoj komunikaciji sa svim nadležnim institucijama.

Kako je ranije objasnio profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu Goran Mandić, na osnovu svega što se do sada dešavalo, dojave o bombama na dan male mature vrlo su moguć i realan scenario.

- Sve može da se obezbedi, jedino je pitanje sredstava i resursa, kao i broja obučenih ljudi koji su za tu kontrolu potrebni. Kada su takve situacije u pitanju, važno je gde se sam test održava, te da li je moguće hermetički ga zatvoriti. Još jedna bitna stvar je da kontrolu ne mogu da vrše zaposleni u školama, ili neka druga neobučena lica, jer tada ta kontrola nije potpuna - objasnio je Mandić.

On, ipak, smatra da je potrebna i "rezervna varijanta".

- Dobro rešenje ovakvih situacija kada ne znate na čemu ste i ne možete da predvidite šta će se dogoditi jeste da imate rezervni test, pa ukoliko se i dogodi da dođe do lažne dojave o bombi, maturanti bi posle kontrole imali priliku da nastave sa novim testovima.

"Spajanje škola najlakši i najbezbedniji način"

Prema rečima direktora Osnovne škole "Kneginja Milica" na Novom Beogradu i rukovodioca aktiva direktora osnovnih škola na toj opštini Darka Egera, prema najnovijim informacijama koje su dobili, škole će biti, kako kaže, sjedinjene na dan polaganja završnih ispita.

- Tamo gde je to moguće, biće sjedinjene dve ili više škola sa iste opštine. Ono što je jako bitno naglasiti jeste da će se ove godine završni ispiti polagati u svim objektima u školi, u fiskulturnim salama, u svečanim salama, u holovima i u učionicama. Mislim da ovakvim načinom polaganja male mature đacima nije ugrožen komfor, jer bi tako svakako polagali i u svojim školama - govori direktor Eger.

Direktor još ističe kako je ovo najidealnije rešenje koje je moglo da se pronađe ukoliko uzmemo u obzir da je mala matura jako blizu, te da su MUP i Ministarstvo prosvete imali kratak rok da dođu do istog.

- Moramo da imamo u vidu da je ovo nacionalni projekat, te da je jako bitno da se održi kada je i planiran, jer ovde nema popravnog. Način koji je za sad pronađen smatram da je najlakši i ujedno najbezbedniji - priča direktor Eger i ističe kako se takođe prilikom donošenja ovih mera predostrožnosti vodilo računa da đaci ne moraju da putuju dosta daleko od svoje škole kako bi radili malu maturu, već da to bude škola koja im je najbliža, jer se vodilo računa da se đacima izađe maksimalno u susret, navodi Eger.

Testove čuvaju policija i kamere

Kada je reč o samim testovima koje će budući srednjoškolci polagati, o njima se već godinama unazad vodi velika briga, odnosno kontrola, kako bi do samog početka završnog testa ostali netaknuti, pa je tako svaka faza od pripreme, čuvanja i distribucije testova specifična i pod posebnim nadzorom.

mala matura
foto: Marina Lopičić

Štampanje testova za 2022. godinu već je počelo u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, te se čitav proces obavlja u skladu sa najstrožim bezbednosnim procedurama, dok pristup prostorijama imaju samo ovlašćena lica, te se tako, kada se završi štampanje materijala, testovi čuvaju u sefu Zavoda sve do završnog ispita.

- Kao i prethodnih godina, čitav proces pripreme ovog ispita realizuje se u skladu sa najstrožim bezbednosnim procedurama. Pristup prostorijama u kojima se radi sa poverljivim materijalom imaju samo ovlašćena lica - rekao je za Juronjuz direktor Zavoda Branislav Ranđelović.

Policijska pratnja i uloga BIA

Organizacija male mature nakon 2013. godine i takozvane "afere grudnjak", kada je radnica JP "Službeni glasnik" u grudnjaku iznela tri kombinacije testa za srpski jezik i dva za matematiku, dok je treći slikala mobilnim telefonom, ima odlike vanrednog stanja, te se već nekoliko godina testovi prevoze pod policijskom pratnjom, a u celu akciju znala je da bude uključena čak i Bezbednosno-informativna agencija (BIA).

BIA
foto: Kurir štampano

Zavod je 2020. od Vlade Srbije dobio štampariju, a prošle godine još jednu, tako da sve testove za malu maturu štampaju oni. Prethodnih godina pokazalo se da su štamparije koje su na tenderu dobile posao najslabija karika što se tiče bezbednosti testova. Od trenutka kada se odštampaju oni su uvek "pod ključem" i u prostoriji koju 24 sata pokrivaju kamere, a na sam dan testa, uz policijsku pratnju se dostavljaju školama.

- Testovi imaju specijalno pakovanje da bi se otklonila svaka mogućnost zloupotrebe. Nalaze se u sigurnosnim kesama koje liče na pošiljke “Post ekspresa” pošto su obmotane selotejpom i slovima, pa ako neko pokuša da ih otvori, odmah će se to otkriti. Takođe, te kese upakovane su u sigurnosne kutije koje su zapečaćene bar-kodom i nemoguće ih je otvoriti a da to niko ne zna - objasnili su nadležni rpethodnih godina.

Kalendar male mature

27. jun: test iz srpskog (maternjeg) jezika

28. jun: test iz matematike

29. jun: kombinovani test

1. jul: preliminarni rezultati

5. jul: konačni rezultati

5-6. jul: popunjavanje liste želja

11. jul: konačne liste želja učenika

13. jul: konačni rezultati raspodele po školama

13. jul: objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug

14/15. jul: upis lično u srednjim školama

VELIKA AFERA IZ 2019. GODINE

Poslednja afera sa testovima za malu maturu bila je ona iz 2019. godine kada je test iz matematike osvanuo na ulicama, ali i na društvenim mrežama sa sve rešenjima, i to pre nego što su se đaci našli u učionicama.

Sumnja se da je za to zaslužan radnik štamparije koji je test odneo sinu kako bi mu pomogao da ga bolje uradi. Međutim, rešeni test iz matematike došao je do njegovih drugova i njihovih roditelja, nakon čega su ga oni, uz pomoć društvenih mreža delili drugim roditeljima i učenicima u više osnovnih škola.

S obzirom da su testovi iz matematike bili “provaljeni” došlo je do odlaganja polaganja testa za dva dana.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja