DA SE NE ZABORAVI! Sistematski zločini za etničko čišćenje tuzlanskih Srba
Dušan Milovanović, Foto: Printscreen

promocija knjige

DA SE NE ZABORAVI! Sistematski zločini za etničko čišćenje tuzlanskih Srba

Društvo -

U petak u Press centru Udruženja novinara Srbije održana je promocija knjige "Sistematski zločini za etničko čišćenje tuzlanskih Srba" (Masakriranje kolone pripadnika JNA; Život pod terorom i omrazom; Krvavi Dan mladosti na Tuzlanskoj kapiji).

Autori knjige su Milan Bekan, Luka Nikolić, Vitomir Pavlović, Ostoja Minić, Dušan Milovanović, dr Zoran Vučinić, dr Pero Spasojević, Jovo Bajić, pukovnik Branislav Glušica i dr Stevo Pašalić, a izdavači su Zavičajno udruženje Tuzlaka, Bijeljina i Narodna prosveta, Beograd. Svojim prilozima u knjizi prvi put svedoče general Milan Nedeljković i pukovnik Mile Dubajić.

O knjizi su na promociji govorili autori: Milan Bekan, dr Zoran Vučinić, dr Stevo Pašalić, Dušan Milovanović, kao i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Mlađen Cicović.

Ova knjiga desetorice autora razotkriva kako je na perfidan način „najjugoslovenskiji grad u Bosni i Hercegovini“ ostao bez Srba i kako su počinjeni masovni zločini bez kazne. Bez iluzija i poricanja da je tokom građanskog rata u BiH (1992-1995) i na drugoj strani bilo zločina i stradanja, ova knjiga rasvetljava uzroke i nepobitno dokazuje da su Srbi sa prostora Tuzlanskog regiona doživeli stravičan progon, kome su posebno doprinela dva teška zločina, prvi - masakriranje pripadnika JNA 15. maja 1992. godine u tzv. Tuzlanskoj koloni, i drugi - teroristički akt počinjen 25. maja 1995. godini na Tuzlanskoj kapiji.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji finansijski i organizaciono podržalo je ovu promociju u funkciji njegovanja kulture sećanja na srpske žrtve.

(Kurir.rs/presscentar.uns.org.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track