PO 2.000 EVRA U ŠTEKU IMA SVAKI 10 ZAPOSLENI U SRBIJI, I SVE IH JE VIŠE: Evo zašto oni štede i kako im to uspeva! (ANKETA)
Foto: Zorana Jevtić, Shutterstock

privatna penzija

PO 2.000 EVRA U ŠTEKU IMA SVAKI 10 ZAPOSLENI U SRBIJI, I SVE IH JE VIŠE: Evo zašto oni štede i kako im to uspeva! (ANKETA)

Društvo -

Iako štednja za starost u Srbiji još nije nešto naročito popularna, svake godine se sve više ljudi odlučuje da tokom radnog veka investira nešto novca kako bi, kada se penzionišu, uvećali sumu svojih mesečnih primanja.

Tako na dodatnu, privatnu penziju u ovom trenutku računa 211.888 građana koji uplaćuju dobrovoljno penzijsko osiguranje u nekom od sedam dobrovoljnih penzijskih fondova u našoj zemlji. Prema podacima Narodne banke Srbije, to je 9,5 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji.

Inače, broj članova privatnih penzionih fondova je od kraja prošle godine povećan za 1.200, dok je za osam godina veći za 23.900 njih.

Prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima onih koji su do sada najmanje jednom uplatili doprinos za privatnu penziju iznosi 257.700 dinara, što je oko 2.200 evra.

KOLIKO SE ISPLATI

Put do privatne penzije od 20.000 dinara

Kolka će vam biti privatna penzija zavisi od toga koliku sumu i koliko dugo uplaćujete u fond, od prinosa fonda, kao i od toga da li ovu ušteđevinu želite da podignete jednokratno ili je primate mesečno i koliko dugo. Tako recimo u slučaju prosečnog godišnjeg prinosa od 7,7 odsto, svi koji su 25 godina uplaćivali po 3.000 dinara mesečno mogu da računaju da će posle penzionisanja svakog meseca u narednih 20 godina primati privatnu penziju od 20.406 dinara.

Inače, prosečna penzija isplaćena iz državnog penzijskog fonda u Srbiji sada iznosi 30.973 dinara.

Izveštaj NBS o dobrovoljnim penzijskim fondovima u Srbiji za prvo tromesečje ove godine pokazuje i da su muškarci skloniji ovakvom vidu štednje za starost - 56,3 odsto korisnika ovih fondova su muškarci.

Takođe, prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju prvog tromesečja 2022. iznosi oko 47 godina, a najviše je korisnika starosti od 40 do 60 godina, oko 62 odsto. Svaki treći korisnik je stariji od 53 godine, dok 17,4 odsto njih ima više od 58 godina.

Maloletni penzioneri

Izveštaj NBS otkriva da među čanovima ima i dece, odnosno da verovatno roditilji ili srodnici uplaćuju novac u dobrovoljan penzijski fond kao vid štednje za svoje potomke. Tako 240 mališana do devet godina starosti na računu za privatnu penziju u proseku ima po 42.167 dinara, dok 516 dece uzrasta od 10 do 19 godina u šteku za penziju već imaju po 28.566 dinara.

dinarska štednja građana, devizna štednja građana, štednja, banke
foto: Shutterstock

Iz NBS navode da je u prvom tromesečju u dobrovoljne penzijske fondove ukupno uplaćeno 932,85 miliona dinara, od čega su 45 odsto individualne uplate, 32,5 odsto su uplate poslodavaca koji kao obveznici uplate svojim zaposlenima uplaćuju doprinose u penzijski fond, dok se 22,5 odsto odnosi na uplate preko penzijskih planova.

UPLATE I ISPLATE

U fondovima 48,9 milijarde dinara

Na kraju prvog tromesečja 2022. godine, neto imovina fondova iznosila je 48,9 milijarde dinara i niža je za 0,4 odsto nego na kraju prethodnog tromesečja, navode iz NBS.

U prvom tromesečju 2022. godine, ukupne uplate iznosile su 932,85 miliona dinara, članovi su povukli 1.227,25 miliona dinara, dok je dobit od ulaganja iznosila 113,56 miliona dinara

- Iako se najveći broj uplata vrši preko poslodavaca koji uplaćuju sredstva u fond za svoje zaposlene, čime pokazuju visok stepen odgovornosti, primetan je i rast individualnih uplata doprinosa. U tom smislu postoji veliki potencijal za dalji rast broja članova penzijskih fondova, i preko pojedinaca koji sve više prepoznaju značaj štednje za starost, i preko kompanija, naročito imajući u vidu da tek svaki deseti zaposleni ima otvoren račun u dobrovoljnom penzijskom fondu - navedeno je u izveštaju centralne banke.

Bez poreza

Napominju i da zaposleni i poslodavci na ovaj način mogu ostvariti uštede, s obzirom na to da se uplata penzijskog doprinosa u dobrovoljne penzijske fondove iz sredstava poslodavca oslobađa plaćanja poreza na dohodak građana i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje do iznosa od 6.541 dinar po zaposlenom mesečno, kao i da se uplate u istom iznosu koje poslodavac vrši putem administrativne zabrane, obustavom i plaćanjem iz zarade zaposlenog oslobađaju plaćanja poreza.

- Navedene olakšice predstavljaju dodatni vid stimulacije za zaposlene i poslodavce da jedan deo izdvajanja za zarade usmere ka štednji u dobrovoljnim penzijskim fondovima - navedeno je u izveštaju NBS.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track