POSLE PAUZE OD GODINU DANA U NIŠU URAĐENA TRANSPLANTACIJA BUBREGA: Otac donirao organ sinu, intervenciju izveo tim od 40 ljudi
Foto: Shutterstock

sve prošlo kako treba

POSLE PAUZE OD GODINU DANA U NIŠU URAĐENA TRANSPLANTACIJA BUBREGA: Otac donirao organ sinu, intervenciju izveo tim od 40 ljudi

Društvo -

Na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog centra Niš urađena je prva transplantacija bubrega, posle pauze od godinu dana zbog pandemije korona virusa.

Direktor te zdravstvene ustanove Dragan Milić objavio je na društvenim mrežama da je operacija urađena zahvaljujući tome što je otac (61) donirao bubreg svom sinu (36).

"Dušan je pre transplantacije bio na dijalizi, a vrednost njegovog kreatinina iznosila je čak 1.220, dok je normalna vrednost do 115. Na otpustu sa klinike, kreatinin je za samo pet dana od transplantacije pa na gotovo normalnih 125", naveo je Miliić.

Istakao je da će pacijent, po završetku postoperativnog toka voditi normalan život, bez dijalize. Milić je istakao da je u transplantaciji učetvovao tim u kojem je bilo čak 40 ljudi - lekara, sestara i pomoćnog osoblja. On je apelovao na sve građane da podrže program transplantacije, kako bi pomogli "hiljadama bolesnika" koji čekaju na organ.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track