NA ADI CIGANLIJI NEMA GDE PEŠKIR DA SE STAVI, U KAFIĆE I NA LEŽALJKE RETKO KO SEDNE: Ovo je detaljan cenovnik na beogradskom moru!
sezona na Adi počinje danas, Foto: Nenad Kostić

kurir na ADI

NA ADI CIGANLIJI NEMA GDE PEŠKIR DA SE STAVI, U KAFIĆE I NA LEŽALJKE RETKO KO SEDNE: Ovo je detaljan cenovnik na beogradskom moru!

Društvo -

Iako sezona kupanja na Savskom jezeru zvanično počinje danas, građani tamo već uveliko uživaju a jedinu primedbu imaju na cene hrane i pića

Kupališna sezona na "beogradskom moru" Adi Ciganliji zvanično počinje danas, ali Beograđani, kao i posetioci iz regiona i inostranstva, tamo već uveliko uživaju u kupanju, sunčanju i ostalim sportskim i rekreativnim aktivnostima koje su im na raspolaganju.

Ada
foto: Nenad Kostić

Atmosferom, kvalitetom vode i sadržajima na Savskom jezeru građani su uglavnom, kako su rekli reporterima Kurira, zadovoljni, a najveću primedbu mahom imaju na visoke cene hrane i pića u kafićima.

Ada
foto: Nenad Kostić

- Godinama dolazim na Adu, ali su cene hrane i pića u kafićima drastično više nego prošle godine. Mada, kakva je situacija u svetu, to me i ne čudi. Kvalitet vode je odličan, jezero je vrlo čisto s obzirom na kapacitet i broj ljudi - rekao je penzioner Radovan Šević (68).

Radovan Savić
foto: Nenad Kostić

Mladi sportista Strahinja Kovač (18) takođe se požalio na skupoću.

Strahinja Kovač
foto: Nenad Kostić

- Cene bi mogle biti niže, ovako može da se popije tek poneko piće. Ali najbitnije je da je voda čista - kaže Strahinja i ističe da se u teretani dugo spremao za leto na Adi, gde najčešće dolazi da vozi biciklu.

1 / 2 Foto: Nenad Kostić

Aleksej Šefer (27), koji se bavi marketingom i živi u inostranstvu, kaže da iskoristi svaku priliku da poseti "beogradsko more" kad je u Srbiji:

Aleksej Sefer
foto: Nenad Kostić

- Živim u Budimpešti i ovo jezero je nešto čega tamo nema. Sviđa mi se što sve deluje kao mala oaza, kao da nismo u Beogradu. Ima mnogo atrakcija i ovde nikad nije dosadno. Uglavnom dolazim s društvom, ali ne sedimo po kafićima, lepše nam je na travi.

Iznajmljivanje bicikla

  • Veliki bajs, sat 290
  • Veliki bajs, dan 400-1.015
  • Mali bajs, sat 150
  • Mali bajs, dan 525

* Cene u dinarima

Nenad Mijatović (59) i Duško Mijatović (59) kažu da na Adu dolaze nekoliko puta godišnje, i to kad nema gužve.

Nenad Mijatović
foto: Nenad Kostić

- Tada je mnogo prijatnija atmosfera. Leto nećemo provesti na Adi, idemo na more - kažu kumovi IT stručnjaci, koji smatraju da su cene u centru prestonice više nego na Adi.

Miodrag Jović

Milorad Jović
foto: Printscreen

Dnevno i do 100.000 ljudi

Miodrag Jović, direktor sektora za opšte poslove u JKP "Ada Ciganlija", kaže za Kurir da na Savskom jezeru tokom letnje sezone bude između 40 i 60 spasilaca po danu, u zavisnosti od vremena, koji su uvek spremni da pomognu.

- Biće na skuterima u vodi, osmatračnicama, kao i u čamcima. Tu je i ekipa Hitne pomoći koja je na raspolaganju 24 sata. Ovoliki broj spasilaca, kao i određene mere su potrebni zato što Adu tokom letnje sezone dnevno poseti od 90.000 do 100.000 ljudi. Najčešće intervencije koje imamo jesu preplivavanje jezera, uglavnom su u pitanju tinejdžeri koji pokušavaju da pređu sa jedne strane na drugu - ističe Jović, apelujući na posetioce da poštuju pravila ponašanja i da ne plivaju tamo gde nije dozvoljeno.

Marija Ilić (38), koja se bavi digitalnim marketingom, kaže da je prvi put ovog leta na kupalištu:

Cenovnik hrane

  • Palačinka 190-220
  • Burger 935-1.026
  • Pasta karbonara 630-775
  • Pica kaprićoza 510-640
  • Krofna na plaži 200

- Zadovoljni smo, naročito deca, zbog mnogo aktivnosti koje imamo u ponudi. Cene su relativno okej, atmosfera je divna, ovo je pravi odmor. Uvek ćemo ovde dolaziti sa osmehom na licu.

Sportske aktivnosti

Maja Pavlovic
foto: Printscreen

Od bandžija do uspravnog veslanja

Ada Ciganlija uveliko je poznata po zelenilu, ali i sadržajima s više od 50 sportskih aktivnosti, među kojima su pedaline, uspravno veslanje na dasci (SUP), grad na vodi, bandži džamp... Maja Pavlović, PR JKP "Ada Ciganlija", najavljuje da će biti još dosta novih aktivnosti, a prva na spisku je škola plivanja.

- Od 1. jula otvara se besplatna škola plivanja, koja će raditi svakoga dana od devet do pola deset. U školi će biti dve grupe: bazična obuka (totalni neplivači) i napredna obuka (oni koji znaju da plivaju, ali žele da usavrše tehnike plivanja) - rekla je ona za Kurir.

Ipak, pojedini posetioci Ade koji su se baškarili na svojim peškirima na krcatoj plaži tokom vikenda rekli su za Kurir da uopšte ne ulaze u kafiće zbog paprenih cena, ali da kupanje u Savskom jezeru obožavaju.

Cenovnik pića

  • Točeno pivo 0,33 250-450
  • Limunada 0,33 270-325
  • Ceđena pomorandža 0,2 330-435
  • Domaća kafa 175-180
  • Nes kafa 240-305
  • Koka-kola 0,25 250-295
  • Voda 0,33 185-245
  • Koktel 550-825

Konobarica u jednom od kafića na Adi potvrdila je za naš list da cene jesu malo povećane u odnosu na prošlu sezonu.

Brojke

  • 10-19 časova je radno vreme spasilaca na Savskom jezeru
  • 6 kilometara dugačka je plaža na Adi
  • 11 kilometara duga je biciklistička staza

- Ovde radim već petu godinu. Cene jesu nešto više nego prošlog leta, ali uprkos tome, čini mi se da nam je plaža ove godine najposećenija, a tek je počela sezona - rekla je konobarica, koja nije želela da se predstavi.

Kurir.rs/ Iva Ogarević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track