IZGRADNJA GRANIČNOG PRELAZA KOTROMAN IZMEĐU SRBIJE I BiH: Zvanično otvoren u prisustvu ministra Aleksandra Vulina
Foto: Uprava Carina Srbije

IZGRADNJA GRANIČNOG PRELAZA KOTROMAN IZMEĐU SRBIJE I BiH: Zvanično otvoren u prisustvu ministra Aleksandra Vulina

Društvo -

Modernizovani granični prelaz Kotroman između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine zvanično je otvoren u ponedeljak, 27. juna 2022. godine u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, državnog sekretara u Ministarstvu finansija Gojka Stanivukovića, šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Nj.E. Emanuelea Žiofrea i predstavnika carinskih administracija obe zemlje.

Uprava Carina
foto: Uprava Carina Srbije

Granični prelaz Kotroman je jedan od osam graničnih prelaza između Srbije i BiH, smešten u živopisnom prirodnom okruženju zapadne Srbije, i kao takav nezaobilazna je tačka prelaska granice za brojne turiste koji istražuju lepote regiona. U radove je uloženo nešto više od 4,6 miliona evra, od čega je 2,1 milion evra izdvojeno iz pretpristupnih fondova EU, dok je nešto više od 2,5 miliona evra obezbeđeno kroz nacionalno sufinansiranje preko Uprave carina za prvu fazu, i Republičke direkcije za imovinu za drugu fazu izgradnje.

Uprava Carina
foto: Uprava Carina Srbije

Projekat je deo šire saradnje Srbije i EU u oblasti integrisanog upravljama granicama. Srbija kao transportno čvorište regiona i važna zemlja za tranzitni saobrađaj će nastaviti da dobija podršku od EU za unapređenje tog položaja. Modernizacija graničnog prelaza Kotroman značajno će unaprediti kvalitet putovanja putnika, kao i uslove rada carinika i policajaca.

Uprava Carina
foto: Uprava Carina Srbije

Granični prelaz je sada uređen u skladu sa najvišim standardima i sadrži sve što je potrebno za efikasno funkcionisanje saobraćaja i efikasan rad graničnih službi. Otvaranjem ovog prelaza još jednom pokazujemo da, uprkos ekonomskoj krizi koja je u celom svetu prisutna već više od dve godine, ne odustajemo od investicija i nastavljamo da radimo i gradimo Srbiju. Očekuje se da će zahvaljujući rekonstrukciji ovog prelaza, putovanje tim krajem biti znatno lakše, lokalnom stanovništvu će se popraviti kvalitet života, a carina i policija će imati uslove za kvalitetniji rad.

Uprava Carina
foto: Uprava Carina Srbije

Preko graničnog prelaza Kotroman vodi najkraći put do Boke Kotorske, pa se očekuje da će se mnogi putnici već tokom predstojeće sezone odlučiti da tuda krenu put mora, što će doprineti rasterećenju najfrekventnijeg prelaza ka Crnogorskom primorju, graničnog prelaza Gostun, čija rekonstrukcija je u toku. U okviru novog graničnog prelaza Kotroman nalaze se po tri saobraćajne trake na ulazu i izlazu iz zemlje, što će značajno ubrzati putnički promet, ali i promet robe.

Uprava Carina
foto: Uprava Carina Srbije

Pored prostranog objekta za smeštaj graničnih službi, postavljene su i kontrolne kućice na saobraćajnim trakama, podignuta je nadstrešnica, kao i javni sanitarni čvor, a ceo prelaz je pokriven video nadzorom. Pored unapređenja putničkog, poboljšanje kvaliteta očekuje i teretni saobraćaj, pa će tako kamioni imati na raspolaganju i teretni terminal, ali i preko potrebnu kolsku vagu na ulazu u zemlju.

Uprava Carina
foto: Uprava Carina Srbije

Rekonstrukcija i modernizacija prelaza Kotroman završena je nakon tri godine intenzivnih radova, a na sprovođenju projekta bile su angažovane firma ''Jedinstvo'' koja je radila na izgradnji, kao i ''Safege“ iz Beograda koja je bila zadužena za nadzor nad radovima i kvalitetom obavljenog posla.

Uprava Carina
foto: Uprava Carina Srbije

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track