02:03

REGISTAR PEDOFILA TREBA BITI JAVAN! Igor Jurić o važnosti ove inicijative, u Srbiji je 544 PRAVOSNAŽNO OSUĐENIH PRESTUPNIKA

REGISTAR PEDOFILA TREBA BITI JAVAN! Igor Jurić o važnosti ove inicijative, u Srbiji je 544 PRAVOSNAŽNO OSUĐENIH PRESTUPNIKA

Društvo -

U koordinisanoj akciji beogradske policije u Lazarevcu je uhapšen mladić koji je u petak, u obližnjem selu Arapovac, pokušao da obljubi devojčicu od 14 godina.

Navodno je popila nekoliko piva i sela u auto s njim pa su se odvezli u nepoznatom pravcu i na nepoznatu lokaciju gde je navodno došlo do pokušaja obljube. On ju je potom vratio na mesto odakle su pošli, a zatečena je u polusvesnom stanju.

zlostavljanje, porodično nasilje, maltretiranje, silovanje, pedofilija
foto: Profimedia

U srpskom registru pedofila, trenutno se nalazi 544 pravosnažno osuđenih prestupnika, najnoviji su podaci uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Oni će u ovom registru biti doživotno, dok im zakon zabranjuje da se približavaju mestima na kojima se okupljaju maloletna lica u trajanju do 20 godina. Za ove prestupnike, kada se nađu iza rešetaka, postoji zabrana ublažavanja kazne i uslovnog otpusta, a njihovo krivično delo ne zastareva. Ovaj registar je formiran još 2013.godine ali je pune tri godine bio prazan jer nije bilo nijedne pravosnažne presude.

Igor Jurić
foto: Kurir televizija

O važnosti da registar pedofila bude javangovorio je osnivač fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić gostujući u Jutarnjem programu Kurir televizije.

- Naša inicijativa postoji od 2015. godine. Jedan takav javan registar bi sigurno pomogao. Moram reći da je naše iskustvo pokazalo da pedofili i zlostavljači imaju mnogo veći strah od javne osude nego od zatvorske kazne. Zbog toga smatramo da kad već postoje neki javni registri, npr poreznih dužnika onda mi nije jasno zašto ne postoji javni registar pedofila kako bi svaki građanin mogao da vidi da li u njegovom kraju postoje zlostavljači kako bi zaštitili svoje dete. Povod za ovu inicijativu je Marijin zakon. On je pokrenuo registar pedofila. Javni registar pedofila je itekako potreban našoj zemlji - rekao je Jurić.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

06:08

FARMAKOLOŠKA KASTRACIJA ZA PEDOFILE! Psihoterapeut i sudija o kaznama za počinioce NAJGNUSNIJEG krivičnog dela

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track