NAD SRBIJOM OBLACI ENERGIJE VEĆI OD PROSEČNE ATOMSKE BOMBE: Već u petak stižu nove obilne padavine, u subotu tek sledi HAOS (FOTO)
Foto: Instagram, screenshot

rhmz izdao novo upozorenje

NAD SRBIJOM OBLACI ENERGIJE VEĆI OD PROSEČNE ATOMSKE BOMBE: Već u petak stižu nove obilne padavine, u subotu tek sledi HAOS (FOTO)

Društvo -

Srbiju je sinoć pogodilo jako nevreme i pala je ogromna količina kiše.

Usled obilnih padavina, bili su blokirani putevi, poplavljenje zgrade a evakuisana je nekolicina građana.

U međuvremenu, RHMZ je izdao novo upozorenje za obilne padavine koje nas očekuju već za dva dana, odnosno u petak.

meteo
foto: RHMZ Printscreen

- U petak, 08. jula obilne padavine se očekuju u krajevima južno od Save i Dunava, naročito na jugozapadu i jugu Srbije (od 20 do 40 mm za 24 h, lokalno i više). U toku noći ka suboti (08. na 09. jul) i u subotu tokom dana padavine će se dodatno intenzivirati na istoku i jugoistoku zemlјe uz količinu kiše i do 60 mm za 24 sat - piše na sajtu Republički hidrometerološki zavod.

meteo
foto: RHMZ Printscreen

Zvanično, najviše kiše u Beogradu i okolini

Direktor Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić objasnio je jutros da je ciklon na severu Evrope uslovio tzv. frontalni sistem na području Srbije koji je izazvao padavine, vremenske nepogode sa gradom i pad temperature.

- Najviše padavina bilo je u istočnom Sremu, južnom Banatu i u Beogradu. Palo je od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom. U Kruševcu i okolini bilo je takođe oko 20 litara po metru kvadratnom, a u ostalim delovima Srbije bilo je ispod 20 litara padavina po metru kvadratnom - rekao je sinoć Nikolić za Tanjug, a prenosi Blic.

On je objasnio da su se juče nad Srbijom stekli uslovi za stvaranje tzv. višećelijskih oblaka sa "visinom vrha od preko 20 kilometara i sa energijom akumuliranom u svakom takvom oblaku većom od prosečne atomske bombe".

Novo nevreme u petak

Prema upozorenjima Republičkog hidrometeorološkog zavoda u pojedinim delovima srbije biće proglašen žuti, odnosno narandžasti meteoalarm. U istočnoj Srbiji, Pomoravlju, Beogradu i Vojvodini na snazi će biti žuti meteoalarm, sa najavljenim pljuskovima sa grmljavinom.

00:08

Poplavjen stan u Tošinom Bunaru

U Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, na jugu i Kosovu i Metohiji biće proglašen narandžasti meteoalarm. Očekuju se padavine propraćene grmljavinom, a prognozirane vremenske pojave okarakterisane su kao opasne.

1 / 17 Foto: MUP Srbije

Nevreme koje je se nadvilo nad našom zemljom je napravilo juče pravu pometnju. Najgore su pogođeni centralna Srbija i Beograd, odnosno Zemun i Novi Beograd. Samo nedelju dana nakon nevremena koje je u ovom naselju napravilo totalni kolaps, Zemun, delovi Novog Beorgada i Bežanije su ponovo bilo pod vodom. Voda je tekla ulicama, na raskrsnicama su se pravila jezera, a najveći problem su definitivno poplavljane zgrade.

Nevreme je za malo prouzrokovalo i nesreću na periferiji grada, kada je grom udario u porodičnu kuću u Mladenovcu. Na sreću, niko nije povređen, ali je materijalna šteta poprilično velika.

Požara se nije spasilo ni Kraljevo, jer je grom udario u borovu šumu u ovom gradu, ali je on lokalizovan. U Novoj Varoši je pored pljuskova i grmljavine, pao i grad koji je bio veličine jajeta. Oštetio poljoprivredne useve, a naneo je štetu i lokalnoj putnoj infrastrukturi.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track