OVO SU LEKOVI ZA KOJE MORATE IMATI RECEPT ILI PRETI HAPŠENJE: Bromazepam, Lexaurin, Ksanaks... na spisku psihoaktivnih supstanci
Foto: MUP Srbije

OVO SU LEKOVI ZA KOJE MORATE IMATI RECEPT ILI PRETI HAPŠENJE: Bromazepam, Lexaurin, Ksanaks... na spisku psihoaktivnih supstanci

Društvo -

Slučaj hapšenja glumice Milene Božić (27), koja je privedena prošle nedelje u Kraljevu jer je kod sebe imala tabletu bromazepama za koji nije imala odgovarajući recept, izazvao je pravu buru u javnosti.

Ovo su lekovi koji se nalaze na spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci za koje vam je neophodan recept.

Na spisku se nalaze i lekovi koji se koriste u humanoj medicini a koji sadrže neke od psihoaktivnih kontrolisanih supstanci. Sem bromazepama, na listi psihoaktivnih kontrolisanih supstanci se nalazi i niz drugih lekova za koje ste sigurno čuli, ali niste znali da za njih je neophodno da imate i recept, inače rizikujete da se nađete u velikom problemu.

Tu je i Lexaurin, koji sadrži aktivnu supstancu bromazepam, ali i Lexilium.

Na listi psihoaktivnih kontrolisanih supstanci nalazi se i lek Alprazolam, poznatiji i kao Ksanaks ili Ksalol.

Pored njega tu je i lek Diazepam, koji je namenjen u lečenju anksioznosti, grčeva u mišićima i konvulzija (epileptičnih napada). Tu je i lek Klonazepam odnosno Rivotril, a on takođe služi u sprečavanju epileptičnih napada.

Naime, uglavnom je reč o lekovima iz grupe benzodiazepina, među kojima je i Lorazepam, koji se koristi za kratkotrajno lečenje teškog anksioznog poremećaja.

Mahom je reč o lekovima za smirenje zbog čega je neophodno da za iste imate recepte - odnosno, anksiolitici su po dejstvu.

Podsetimo, slučaj privođenje glumice Milene Božić izazvao je veliku buru u javnosti. Policija je glumačku ekipu presrela tako što im je automobilima presekla put, posle konferencije za štampu koja je usledila odmah nakon što je odigrana predstava “Ustav”.

Osim što je samo presretanje glumačke ekipe nakon odigrane predstave prilično neuobičajena situacija, buru na mrežama izazvao je detalj da je bromazepam, inače lek koji je u širokoj upotrebi u Srbiji, okarakterisan kao opojna droga.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track