03:39

U SRBIJI OD OVE BOLESTI GODIŠNJE UMRE NEKOLIKO STOTINA ŽENA, A MUŠKARCI OBOLJEVAJU OD VIRUSA Dr Fazlagić ističe da rešenje postoji

važna tema

U SRBIJI OD OVE BOLESTI GODIŠNJE UMRE STOTINE ŽENA: Poznata doktorka otkriva da je spas u VAKCINI

Društvo -

Dr Mima Fazlagić istakla je da je vakcinacij protiv HPV vakcine veoma korisna i da sprečava nastanak karcinoma materice

Vakcina protiv HPV virusa na raspolaganju u Srbiji je svima. Pre mesec dana u Srbiji je obezbedjena HPV vakcina o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i započeta je imunizacija. Na taj način naša zemlja se pridružila velikom broju razvijenih zemalja od kojih je u nekim posle više od decenije ovaj virus gotovo iskorenjen.

HPV, ginekolog
foto: Profimedia

Koliko je do sada ljudi vakcinisano istraživala je novinarka Kurir televizije, a na njena pitanja odgovarala je doktorka Mima Fazlagić.

1 / 3 Foto: Kurir televizija

- HPV virusi su stari virusi, koliko i čovečanstvo. Ima ih nekoliko stotina vrsta. Od oga je dokazano da nekoliko desetina izaziva karcinom grlića materice. Smatra se da je u našoj populaciji od 17. do 23. godine 80 odsto mladih zaraženo HPV virusom, ali ne obole svi od karcinoma. To zavisi od naše genetike, od naše imunologije - doktorka Mima Fazlagić.

Mima Fazlagić
foto: Kurir televizija

Dr Fazlagić je istakla da je vakcina veoma korisna i navela kako je u Australiji vakcinacija doprinela rešenju zdravstvenih problema.

- Više od 1.000 žena godišnje oboli od raka grlića materice, a nekoliko stotina ih umre. Vakcina je ta koja bi mogla sprečiti. U Australiji je redovna vakcinacija počela oko 2005/2006. godine. I oni problema sa rakom grlića materice nemaju - istakla je doktorka Mima Fazlagić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:55

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Ginekolog o velikoj prokuženosti mladih HPV infekcijom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track