11:24

AKO SE NA ODMORU RAZBOLITE U OVOJ ZEMLJI SPREMITE SE DA DATE ORGOMAN NOVAC Ekspert otkriva kako da mirne glave odete na PUTOVANJE

važno

AKO SE NA ODMORU RAZBOLITE U OVOJ ZEMLJI SPREMITE SE DA DATE ORGOMAN NOVAC Ekspert otkriva kako da mirne glave odete na PUTOVANJE

Društvo -

Prema smernicama ministarstava o "posebnim zdravstvenim protokolima u vezi sa merama protiv Kovid-19 za turistička preduzeća, u Grčkoj neće biti karantinskih soba za turiste, tokom ovog leta. Odluku su ministarstva zdravlja, turizma i finansija objavila u sredu, 6. jula 2022.

Petodnevni karantin za turiste je jednostavno "preporučen" i nije obavezan. Nakon toga se navodi da, dok su zaraženi i pozitivni na koronavirus, moći će da putuju brodom, avionom ili bilo kojim drugim putem, jednostavno koristeći masku visoke zaštite (FFP2 ili KN95).

Mikonos, korona
foto: Shutterstock

Bilo je dosta diskusija o tome kako da tretiraju turiste pozitivne na korona virus u turističkom smeštaju i odlučili su da primene ono što važi i za ostale zemlje Mediterana, jer većina zemalja severne Evrope uopšte nema nikakve mere za zaštitu od korona virusa - rekao je Hristos Hacihristodulu, profesor higijene i epidemiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tesaliji.

Turisti u Grčkoj zaraženi korona virusom neće biti podvrgnuti petodnevnom karantinu.Ovo ograničenje se inače odnosi na građane koji se razbole i nalaze se u mestu svog prebivališta, navodi se u zajedničkoj ministarskoj odluci objavljenoj u sredu u službenom listu.

Aleksandra Mikata
foto: Kurir televizija

Gost jutarnjeg programa Kurir televizije bila je Aleksandra Mikata iz Turističke organizacije Beograda i dugogodišnji turistički novinar.

- Činjenica je da se iz Grčke ljudi vraćaju zaraženi, to kažu epidemiolozi, ali i lično poznajme ljude koji su se razboleli. Najčešće odu po njih ili roditelji ili prijatelji, jer oni ne mogu bolesni da voze. A ono što je bitno je to je da se osiguramo i uplatimo osiguranje - rekla je Aleksandra Mikata iz Turističke organizacije Beograda i dugogodišnji turistički novinar.

Mikata je istakla i važnost zdravstvenog osiguranja.

- Lečenje u nekim zemljama je izuzetno skupo. Evo, na primer, u Tunisu uopšte ne traže zdravstveno osiguranje, čak ni kovid. Ali, možete li da zamislite koliko tamo košta lečenje. Mislim da više nego ikada to postalo važno. Više nije drama ukoliko se prehladite ili dobijete kovid. Ne treba, naravno, da krećete bolesni na put - rekla je Mikata.

Celo gostovanje Aleksandre Mikate možete pogledati u VIDEU ISPOD:

11:24

AKO SE NA ODMORU RAZBOLITE U OVOJ ZEMLJI SPREMITE SE DA DATE ORGOMAN NOVAC Ekspert otkriva kako da mirne glave odete na PUTOVANJE

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:59

SLEDI NAM SCENARIO KAO PROŠLE JESENI? Korona bukti na popularnim turističkim destinacijama: Doktori predviđaju PRAVU EKSPLOZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track