MLADI TALENTI LETO KORISTE ZA NOVE PLANOVE
Foto: Promo

MLADI TALENTI LETO KORISTE ZA NOVE PLANOVE

Društvo -

Školski raspust je uveliko počeo, vreme je za planiranje odmora, ali leto ujedno predstavlja priliku da se sagledaju ostvareni rezultati i naprave planovi za budućnost. Talentovani učenici gimnazije „Boljai“ iz Sente, članovi tima „GardenerZ“ čija je aplikacija pobedila na 11. mts app konkursu i na 5. Regionalnom app izazovu, govore o svojim planovima, ali i o uspehu koji su postigli.

Boris Tevdenić i David Sobonja, koji su tokom protekle školske godine bili učenici 2. i 4. razreda specijalizovanih odeljenja za matematiku gimnazije „Boljai“, za 11. mts app konkurs za izradu aplikacija za mobilne uređaje napravili su aplikaciju „SmarterWater“ koja omogućava stabilan i skalabilan sistem zalivanja biljaka, od onih u kući, do onih na polju. Aplikacija uz pomoć kontrolne jedinice koja je povezana sa senzorom i pumpama, omogućava uvid u proces i parametre zalivanja, a sistem se može kontrolisati preko telefona, pomoću ove aplikacije, ili sa vebsajta kreiranog upravo za tu namenu.

mladi talenti
foto: Promo

Imajući sve ovo u vidu, ne čudi što je ova aplikacija bila je među pet pobedničkih iz Srbije što je ovom timu obezbedilo učešće i osvajanje glavne nagrade na regionalnom takmičenju, gde su, pored timova iz Srbije, u konkurenciji bili najbolji timovi i aplikacije srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Tom prilikom su članovi tima „GaredenerZ“ ocenili da je poseban izazov za njih predstavljalo to što su u aplikacijama vršnjaka iz ovih zemalja imali ozbiljnu konkurenciju i priliku da se upoznaju sa njihovim radovima i načinom razmišljanja.

Kao nagradu na ovim takmičenjima, učenici su dobili vredne mobilne telefone i računarsku opremu sa konfiguracijom koju su sami izabrali. Pitali smo ih koliko im znače ove nagrade i kakvi su im planovi za nastavak školovanja:

mladi talenti
foto: Promo

Boris: Budući da u septembru polazim u 3. razred gimnazije, planiram da nastavim sa učenjem, kako bih ponovio ovaj uspeh na narednom konkursu. Vredna računarska oprema mi mnogo znači, olakšaće mi rad na projektima, jer do sada nisam imao laptop.

David: Budući da sam upisao fakultet, novi laptop će mi omogućiti da unapredim projekte na kojima radim, a ujedno me i podseća i simbolizuje veliki trud koji sam uložio u rad na kreiranju aplikacije.

Učenici gimnazije „Boljai“ do sada su četiri puta bili pobednici mts app konkursa, a Peter Estelecki, profesor informatike, preneo je svoje utiske iz ugla mentora tokom dugogodišnjeg učešća u konkursu. Budući da radi sa mladim i talentovanim učenicima, pitali smo Petera šta misli da za njih predstavlja poseban izazov i motivaciju:

Peter: Naša škola od 2014. učestvuje u mts app konkursu i kao neko ko je kroz ovaj konkurs ispratio više generacija, mogu da kažem da se svake godine pomeri za stepen naviše, u pogledu kvaliteta i funkcionalnosti aplikacija. Motivaciju za učesnike svakako predstavljaju i vredne i korisne nagrade, kao i želja da se pomere granice sopstvenih dostignuća. Veoma je važno da učenici organizuju svoj tim, da na vreme, odmah po objavljivanju konkursa, započnu rad na aplikaciji i da je u potpunosti završe. Ja sam sa njima stalno u kontaktu, na raspolaganju sam za sva njihova pitanja i van škole, ali moram reći da su i učenici vredni i da aktivno rade na svojim projektima – aplikacijama. Mislim da je možda to razlog što se upravo aplikacije naših učenika za nijansu izdvajaju u odnosu na druge. Jedna od prednosti mts app konkursa, pored toga što radom na aplikaciji unapređuju svoje znanje iz programiranja, je i to što konkurs podstiče timski duh i saradnju među učenicima. U svakom slučaju, učešće u mts app konkursu za nas predstavlja svake godine jedan ozbiljan izazov.

mladi talenti
foto: Promo

U preporuci za buduće učesnike mts app konkursa, koji počinje u oktobru, objavljivanjem konkursa, Boris poručuje da je, pored znanja koje treba uložiti u programiranje aplikacije, veoma važno dobro uvežbati prezentaciju aplikacije i dati joj pečat originalnosti.

Prema Davidovom mišljenju, važno je napraviti iskorak u razmišljanju i organizaciji vremena: „Usudite se da se upustite u velike, nepoznate projekte, jer iz toga možete mnogo naučiti“, poručuje David.

Telekom Srbija od 2011. godine organizuje mts app konkurs, a Regionalni app izazov od 2017. Do sada je u okviru mts app konkursa prezentovano 200 aplikacija za mobilne uređaje, osmišljenih tako da unaprede život u zajednici, dajući rešenje na neki od aktuelnih problema ili situacija, ili da doprinesu razvoju i upotrebi mobilnih telefona i usluga.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track