04:02

SRBIJA SUOČENA SA UŽASNOM DEMOGRAFSKOM SLIKOM Prošle godine umrlo 74.000 stanovnika: Srpkinje žele po 3 deteta, a jedva rode jedno

crna statistika

SRBI UMIRU KAO NIKAD PRE Ni blagi rast novorođenih beba ne može da prekine užasan niz BEZ 3 DETETA U PORODICI, PRETI NAM NESTANAK

Društvo -

Gordana Bjelobrk, načelnica Odeljenja za demografiju RZS istakla je da je tačno da smo samo u prošloj godini izgubili 74.000 osoba, dok je beba rođeno samo 450 više u odnosu na prošlu godinu.

- Izgubili smo 74.000 stanovnika kao posledica velike smrtnosti. Nikada nismo imali veću smrtnost, a to je i zbog ove situacije koja je zadesila celu planetu - istakla je Gordana Bjelobrk za Kurir televiziju.

Gordana Bjelobrk
foto: Kurir televizija

Kada su u pitanju prognoze, Gordana Bjelobrk kaže da se na osnovu trenutne situacije one ne mogu tačno prognozirati.

- Nisam baš sigurna da ćemo ubuduće imati ovakvo katastrofalne podatke. Verujem da će se smanjiti smrtnost i da će živorođeni početi ubrzanije da rastu. Broj rođenih beba je za 450 veći u odnosu na broj beba iz 2020. godine. Većina njih je začeta u kovid godini. Rast je zabeležen i u 2022. godini. Svaka država treba da brine o svom stanovništvu. Prema nekim anketama željeni broj dece je tri, a ostvareni broj dece je 1,52. Svi oni od kojih zavisi odnos prema porodiljama i natalitetu treba da daju svoj doprinost da se ostvari željeni broj dece - istakla je načelnica Odeljenja za demografiju RZS.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:10

PREDVIĐENE DRASTIČNE KAZNE ZA SVAKOG KO NEMA LIČNU KARTU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja