04:33

EVO ŠTA DA URADITE AKO VAM DETE NE PROGOVORI NA VREME! Defektolog za Kurir TV otkrio: To ne znači da DETE IMA SMETNJE U RAZVOJU

otvoreno

EVO ŠTA DA URADITE AKO VAM DETE NE PROGOVORI NA VREME! Defektolog za Kurir TV objasnio kakve to veze ima sa SMETNJAMA U RAZVOJU

Društvo -

Snežana Maravić, defektolog, smatra da je savet stručnjaka najbolji odgovor za svaki problem kod deteta koji primete roditelji.

Savetovalište za roditelje, koje je nedavno otvoreno pri Školskom centru "Dositej Obradović" u Subotici, u potpunosti je zaživelo. Iz Savetovališta navode da im se roditelji najčešće obraćaju zbog kašnjenja u progovaranju mališana. Kako ističu, besplatnu stručnu pomoć i podršku pružaju roditeljima dece sa poteškoćama u razvoju, ali i roditeljima koji nisu sigurni da psihofizički razvoj njihovog deteta teče očekivanom dinamikom.

- Mi uvek imamo dve grupe roditelja. Jedna grupa roditelja pripisuje to savremenom načinu života i vremenu roditelja koje posvećuju svojoj deci. Sa druge strane imamo roditelje koji to pripisuju genetici. Prirodna potreba deteta je da trči, da se kreće i skače, ali i da govori. Mnogo češće u osnovi svega toga leži neki usporeni psihomotorni razvoj. U svakom slučaju treba reagovati. Ne mora da znači da ako dete kasni u govoru da ima smetnje u razvoju - rekao je defektolog u uključenju za Puls Srbije na Kurir televiziji.

Kurir Televizija
foto: Kurir televizija

- Onog momenta kada roditelj primeti da dete ima neku vrstu problema, a majke to najbolje primere. Posebno kada roditelji imaju stariju decu. Treba potražiti savet stručnjaka. Takođe će se i roditelji umiriti i biti opušteni pa samim tim će i dete biti opušteno i rasti bezbrižno - istakao je defektolog.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:58

RODITELJI, RAZMISLITE O OVOME Otkrivamo prodajne i otkupne cene polovnih udžbenika OTKUPNA CENA 200 RSD, A EVO I PRODAJNE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track