SPASIO ME SVETI SAVA Vesna je jedina preživela pad aviona sa 10.000 metara, a reči kolege pre PADA progonile su je do kraja života
Foto: Prin Screen

priča vredna filma, divljenja, poštovanja

SPASIO ME SVETI SAVA Vesna je jedina preživela pad aviona sa 10.000 metara, a reči kolege pre PADA progonile su je do kraja života

Društvo -

Stjuardesa JAT-a Vesna Vulović ušla je u istoriju kao jedina koja je preživela pad aviona 26. januara 1972. godine koji se srušio sa 10.000 metara iznad grada Srpska Kamenica (tadašnja Čehoslovačka). Podmetnuta bomba u avionu eksplodirala je na liniji Kopenhagen – Zagreb, u avionu je bilo 29 ljudi i niko, osim nje, nije preživeo.

1 / 5 Foto: Profimedia

Posle eksplozije bombe avion se srušio sa te visine, a Vesna se zadesila u prepolovljenom trupu aviona i zajedno sa njim je padala na zemlju. Ušla je u Ginisove rekorde u rubrici „kako preživeti nemoguće“ kao osoba koja je preživela pad sa te visine bez padobrana.

"Sećam se ulaska u avion i leta Kopenhagen - Zagreb. Pamtim samo sliku žena koje su s decom stajale u avionu kada je počeo padati sa 10.000 metara visine iznad čehoslovačkog sela Srpska Kamenica. Panika", rekla je Vesna Vulović.

"Više se mnogo toga i ne sećam, ali ta slika poginulih putnika u avionu koji pada me proganja. Mnogo je lakše umreti. Teže mi je bilo da preživim nego onima koji su umrli", govorila je Vulovićeva u intervjuima.

"Tek osam meseci sam radila kao stjuardesa. Bila sam srećna, jer nikada do tada nisam videla Kopenhagen.

"Pamtim doručak sa Ratkom Mihićem, koji je non-stop pričao o svom sinu i ćerki, kao da niko drugi nema decu. Kao da je osećao da ih više neće videti.

Vesna je ušla u istoriju, u legendu. Miroslav Ilić joj je otpevao pesmu „Vesna stjuardesa“.

Od posledica pada imala je frakturu lobanje, obe slomljene noge, tri slomljena pršljena i kao posledicu privremenu paralizu od struka nadole. Prohodala je posle nekoliko uzastopnih operacija, za nekoliko meseci.

Vesna Vulović
foto: Marina Lopičić

"Sve to bilo je jako bolno. Ali ja sam verovala da ću ustati. Samo sam čekala kada će doktor doći i reći: „E, hajde ti sad ideš", pričala je Vulovićeva.

Ipak fizički oporavak nije izlečio sve rane.

"Mogla bih po ceo dan da plačem", govorila je ona. Vulovićeva je rekla i da je posle nesreće shvatila da su svi članovi posade predosećali da će se nešto desiti, "jedino ja nisam predosećala".

Penzionisana je 1991.

Preminula je u svom stanu u Beogradu u Ulici despota Stefana u 67. godini.

Pošto se nekoliko dana nije javljala na telefon, zabrinuti prijatelji pozvali su policiju koja je obila stan i njeno telo pronašla u petak po podne u kupatilu.

Uzrok smrti zasada nije poznat, ali bilo je očigledno da je preminula pre nekoliko dana. Poznato je, inače, da je bila u lošem zdravstvenom stanju.

Telo stjuardese sinoć još nije bilo odneto na obdukciju.

"Spasao me Sveti Sava"

Ona je verovala da je spasao Sveti Sava. Od njegove ikone se nije odvajala i svakog 27. januara Svetog Savu slavila je kao svoga spasitelja.

Crna kutija krila poruke

Bomba sa satnim mehanizmom bila je u koferu u prtljažniku. Eksplozija je presekla komande ispod poda letelice, pa je avion krenuo u nekontrolisani spiralni pad. Posada i putnici ostali su živi posle eksplozije, na snimku crne kutije čuju se njihovi povici i glas jednog člana posade koji viče: „Mama, zdravo, mama...“ Do raspadanja aviona došlo je usled preopterećenja materijala tek na visini od 600 do 900 metara iznad tla. Time se objašnjava i čudesno preživljavanje Vesne Vulović. Spasioci su je pronašli s nogama na zemlji, dok joj je gornji deo tela bio u trupu letelice.

Obaranje ovog aviona bio je vrhunac serija napada ekstremne hrvatske emigracije.

Kurir/medijska arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track