APOKALIPSA - OAZA PRIRODE U ČONOPLJI IZUMIRE: Jezero nestaje, riba umire, a apel za spas uputio i slavni Vanja Grbić
Foto: Kurir

jedno od najatraktivnijih lokacija za ribolov

APOKALIPSA - OAZA PRIRODE U ČONOPLJI IZUMIRE: Jezero nestaje, riba umire, a apel za spas uputio i slavni Vanja Grbić

Društvo -

Čonopljansko jezero na nekih 15 kilometara od Sombora će presušiti. Čitalac Kurira nam je poslao fotografije koje ukazuju na ogromnu ekološku katastrofu.

Doskora jedna o najatraktivnijih lokacija za pecanje u Srbiji, sada izgleda poput bare. Izvan to malo preostale vode - leže mrtve ribe.

Ovako jezero izglkeda ovih dana
Ovako jezero izglkeda ovih danafoto: Kurir

Ovim povodom se oglasio i Vanja Grbić, proslavljeni odbojkaš i strastveni pecaroš:

- Nakon što već više puta za ovih nekoliko godina čujem za problem vode u Čonoplji na jezeru, ne mogu da se ne zapitam, pobogu, zar je moguće da smo zaista toliko nesposobni da sve što dotaknemo uništimo ili rasturimo? - napisao je portalu SOinfo.org.

Vanja Grbić
Vanja Grbićfoto: Jevtic

On navodi da su "došli tamo neki", zakupili ili kupili zemlju, posadili lešnike i iskoristili to što su nama voda i riba poslednje po važnosti.

Nivo jezera trenutno u najdubljim delovima oko pola metra, izumreće preostali riblji fond, a životinje i ptice, koje su oko jezera za nepune četiri decenije stvorile jedinstveno prirodno okruženje, biće primorane na selidbu

- Još jedna voda je nestala ili nestaje, kao ko zna koja po redu. Nasleđe deci, praznina. Pitam se kako bi naši stari odreagovali na to kakav svet predajemo potomstvu. Postali smo korisnici, a ne oni koji održavaju i čuvaju. Tako ćemo i nestati. Jer se tradicija tako ne čuva - naglasio je Grbić.

1 / 6 Foto: Kurir

Taj portal piše da je nivo jezera trenutno u najdubljim delovima oko pola metra, a da će, ako se nešto ne preduzme u najkraćem roku, izumreti preostali riblji fond, a da će životinje i ptice, koje su oko jezera za nepune četiri decenije stvorile jedinstveno prirodno okruženje, biti primorane na selidbu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track