TESLA OČITAO BUKVICU TVORCU BANOVINE HRVATSKE! Evo šta je poručio u telegramu Mačeku o SVOM POREKLU!
Foto: Profimedia

lik srpskog naučnika već na hrvatskim kovanicama

TESLA OČITAO BUKVICU TVORCU BANOVINE HRVATSKE! Evo šta je poručio u telegramu Mačeku o SVOM POREKLU!

Društvo -

U julu je počelo štampanje hrvatskog evra kako bi sve bilo spremno do 1. januara kada se očekuje uvođenje evropskog novca.

Na hrvatskom evru ostaje Nikola Tesla koji će biti na kovanicama od 50, 20 i 10 centi uprkos mnogobrojnim kritikama zbog toga što žele da prisvoje srpskog naučnika i da im on bude "simbol hrvatske državnosti".

Podsetićemo još jednom da Teslino poreklo i ime nisu bili sporni ni 1931. godine kada je bio na naslovnoj strani Tajma. Ali, s vremena na vreme, u javnosti, srpskoj i hrvatskoj, pojavilo bi se nešto čime bi oni manje stručni pokušali da potkrepe svoje tvrdnje o tome da je veliki pronalazač bio podjednako ponosan na „svoje srpsko poreklo i hrvatsku domovinu" i da je u stvari sve vreme bio isključivo Jugosloven ili samo - kosmopolita.

Nikola Tesla
foto: Profimedia

Tako se na društvenim mrežama s vremena na vreme, povede polemika da li je on ikada izričito govorio o svom poreklu kao srpskom, pa je nedavno kao dokaz u nekoj hrvatsko-srpskoj ili srpsko-hrvatskoj polemici (opet) citirano Teslino pismo Vlatku Mačeku u kojem veliki naučnik govori kako je „podjednako ponosan na svoje srpsko poreklo i hrvatsku domovinu". Dovoljno da se (opet) ustalasaju nacionalistički duhovi na mrežama.

Posebno pomenuti telegram koji je poslao iz čuvenog „Njujorkera", 26. maja 1936. godine, u Zagreb dr Vlatku Mačeku - Vlatku, a ne Vladku, kako ga je naslovio u depeši poslatoj Western Unionom - ima svoj kontekst. Pismo tadašnjem vođi opozicije, a kasnije tvorcu Banovine Hrvatske, a onda i potpredsedniku u Vladi Kraljevine Jugoslavije, bilo je pre svega ljubazna zahvalnost za telegram koji je stigao u hotel „Njujorker" dan ranije.

Vlatko Maček
foto: Printscreen/YouTube

Celo Teslino pismo odgovora od 26. maja glasi:

„Hvala na mnogo cienjenoj čestitki i počasti, jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine, živeli svi Jugoslaveni", u potpisu: Nikola Tesla.

Ceo kontekst shvata se čitanjem prvog pisma, a ne samo Teslinog odgovora. Dan ranije, 25. maja 1936. godine, dr Maček uputio je čestitku Nikoli Tesli, naslovljenu na njegov dom u hotelu „Njujorker".

U tom pismu, na koje je Tesla odgovorio sa „podjednako ponosan na svoje srpsko poreklo i hrvatsku domovinu", dr Maček mu piše:

„Velikom sinu naroda srbskog a domovine Hrvatske, vođi čovječanstva u borbi sa prirodom čestita u ime hrvatskoga naroda, dr Vlatko Maček", 25. maja 1936. godine. Tesla je u odgovoru citirao deo Mačekovog telegrama. Svakako, on nikada nije krio da je kosmopolita, čak ni kad je pozivao na borbu Ujedinjenih naroda protiv nacizma. Ali i tada je potencirao svoje poreklo.

Kurir.rs/Nedeljnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track