BEZOBRAZLUK DO KOSKE! PLATIŠ IM, A NEMAŠ ČIME DA JEDEŠ! Ovo rade po BG pekarama, i to nije ONO NAJCRNJE (FOTO)
Kolač u kutiji samo ako zamolite, Foto: Profimedia

BAHATO

BEZOBRAZLUK DO KOSKE! PLATIŠ IM, A NEMAŠ ČIME DA JEDEŠ! Ovo rade po BG pekarama, i to nije ONO NAJCRNJE (FOTO)

Društvo -

Kolač koji se sada prodaje bez kutije i pribora skuplji je 20 dinara nego lani. Da biste dobili uslugu kao ranije, morate da insistirate da vam upakuju kako želite

Platiš im, a nemaš čime da jedeš!

Posuđe za jednokratnu upotrebu skuplje je nego ikad, zbog čega u prodavnicama koje prodaju gotovu hranu ili pak u pekarama i poslastičarnicama koje prodaju kolače "za poneti" morate izričito da naglasite da vam je potreban pribor za jelo ili ga nećete ni dobiti!

Čitateljka Kurira A. M. požalila nam se da je u nekoliko navrata doživela da ostane bez viljuške i nožića, a da su joj kolač koji, kako navodi, kupuje godinu dana u istoj pekari, iako ima fil i preliv, prodavačice samo strpale u kesu jer im je gazda rekao da prištede na kutijicama!

- Duže od godinu dana kupujem istu vrstu kolača u jednoj beogradskoj pekari. Uvek su mi ga uredno pakovali u posudu za jelo, kesu, sa spakovanom salveticom u koju umotaju plastičnu viljušku i nož. Primetila sam da mi je poslednjih nekoliko puta izostao pribor i da dobijam samo salvetu. Mislila sam da devojke to jednostavno zaborave u gužvi. A ipak ne zaboravljaju, već, kako mi je jedna rekla - tako moraju! - priča naša sagovornica, koja kaže da je pre nekoliko dana došla u situaciju da joj kolač sa filom i prelivom stave u običnu papirnu kesu:

Kolač na instistiranje zapakovan u kutiju
Kolač na instistiranje zapakovan u kutiju foto: Privatna arhiva

- Kad sam videla devojku koja tu radi godinama - dakle, ne mogu ništa pripisati njenom neiskustvu - da stavlja moj kolač u kesu, nisam mogla na to da ostanem nema. Upitala sam je da li može da mi stavi u kutijicu kao i inače. Pogledala je stariju koleginicu, koja je možda šef. Videla sam da je obema neprijatno jer me poznaju. Rekle su mi da će mi ovaj put staviti kolač u kutiju, ali da im je gazda inače rekao da štede na kutijicama i ne daju kutije ni za šta osim za žito jer je plastični materijal poskupeo! Kad sam izlazila, primetila sam da mi nema pribora. S vrata sam samo pitala: "Da li vam je gazda rekao isto i za viljuške?" Samo su klimnule glavom, a ja sam izašla, jer krivica ipak nije na njima - rekla je A. M., koja kaže da je inače isti kolač sada skuplji 20 dinara nego lani.

Inače, prerađivači plastike u teškoj su situaciji jer, i pored toga što su sirovine poskupele preko 250 odsto, ne mogu da nabave dovoljno polietilena i polipropilena, rekli su ranije iz Privredne komore Srbije.

Ljubodrag Savić

Profit na tuđoj muci

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da je činjenično stanje da se cene pomeraju i da sve poskupljuje, pa i plastični proizvodi:

- Ovo je vreme u kom ništa nije izvesno. Neki proizvođači dižu cene jer ne znaju da li će moći da dođu ponovo do robe od novca koji prihoduju. Neki na potrošnim materijalima i zakidaju upravo iz tog razloga. Svakako je ovo teško vreme za poslodavce koji se snalaze da dođu do što boljeg profita, a neki u toj igri čak i love u mutnom. Sa krizom se tako neki koji ne brinu o svom potrošaču vode logikom da ko hoće da kupi, kupiće, a ko neće - ne mora!

Ovo je povuklo za sobom poskupljenja, koja možda svako i ne primećuje. Naime, u jednoj beogradskoj plastikari rekli su nam da su samo u ovoj godini morali da podignu cene lavora, štipaljki za veš, čaša, stolica, pa čak i nekih dečjih igračaka od 10 pa i do stotinak dinara.

Ekonomista Mahmud Bušatlija za Kurir je otkrio koji je još jedan od mogućih uzroka novijih poskupljenja plastičnih proizvoda.

Mahmud Bušatlija
Mahmud Bušatlija foto: Printscreen

- Plastika je poskupela kao i sve, jer osim svih neophodnih sirovina za njeno pravljenje, ona se ne može napraviti bez gasa. Kako je cena gasa skočila, to je povuklo i rast cena, pa su skočili i proizvodi od plastike koje svakodnevno koristimo, ali i na primer vodovodne cevi i slični proizvodi - rekao je on.

Suzana Trajković

Bonus video:

02:18

Humana akcija niške pekare Ako si gladan, posluži se

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja