SRPSKI PASOŠ NA CENI! Bez vize u čak 134 zemlje sveta
Foto: Dragana Udovičić, Ilustracija

Prema Arton Kapital indeksu

SRPSKI PASOŠ NA CENI! Bez vize u čak 134 zemlje sveta

Društvo -

BEOGRAD - Prema Arton Kapital indeksu pasoša koji uzima u obzir pasoše 193 države članice Ujedinjenih nacija i šest teritorija - Vatikan, Kosovo, Tajvan, Makao, Palestinu i Hong Kong, Srbija se nalazi na 25. mestu, a Kosovo na 82.

Japan, Singapur i Južna Koreja su tri zemlje s najmoćnijim pasošima, jer njihovi građani mogu da putuju u sve države sveta bez vize. Tzv. Kosovo je na 82. mestu a Srbija na 25, jer njeni građani mogu da posete 134 zemlje bez viza, Severna Makedonija i Crna Gora su na 21. mestu (124 destinacije), a Bosna i Hercegovina na 41. mestu (116 destinacije), objavili su prištinski mediji.

Zemlje s najmoćnijim pasošem u Evropi su Nemačka i Španija (190 destinacija), a slede Finska, Italija i Luksemburg sa 189. ; Austrija, Danska, Holandija i Švedska su na petom mestu, dok su Francuska, Irska, Portugal i Velika Britanija šestom. ; Novi Zeland i Sjedinjene Države nalaze se na sedmom mestu, pored Belgije, Norveške i Švajcarske. ; Državljani Avganistana ponovo su na vrhu liste s najslabijim pasošima, pošto mogu da udju u samo 27 zemalja nakon podnošenja zahteva za vizu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja