04:01

VIRUS ZAPADNOG NILA PODIVLJAO U SRBIJI Doktor za Kurir TV otkrio šta se dešava sa komarcima ZA SVE KRIVE OGROMNE KLIMATSKE PROMENE

PROBLEMATIČNO

VIRUS ZAPADNOG NILA PODIVLJAO U SRBIJI Doktor za Kurir TV otkrio šta se dešava sa komarcima ZA SVE KRIVE OGROMNE KLIMATSKE PROMENE

Društvo -

Dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju istakao je da su ove godine komarci, koji prenose virus zapadnog Nila, počeli ranije da se razmnožavaju nego prethodnih godina.

- Od 2019. godine ne radi suzbijanje, ali Gradska čistoća ima ekipe koje rade na suzbijanju. One traje tokom cele godine, počev od proleća kada je larvicidni tretman, pa tokom celog leta. Zavod za biocide već desetu godinu za Ministarstvo zdravlja radi na projektu detekcije virusa zapadnog Nila u komarcima i mogu reći da je počelo vema rano ove godine - kaže dr Aleksić i dodaje:

DOCA
foto: Kurir televizija

- Virus je u komarcima otkriven početkom juna, a inače najčeće bude otkriven u julu. Ovo je posledica klimatskih promena i sve većeg zagrevanja i sve toplijih godina. Ove godine je virus promenio reprodukciju - kaže dr Ivan Aleksić.

Komarci koji nose zloćudni virus su naši domaći komarci, kaže dr Aleksić,

- Što se tiče individualne zaštite preporučuje se korišćenje repelenata i izbegavanje vremena kada su oni najaktivniji i mesta gde ih ima najviše. Priobalje reka, kanala, šuma... To su naši domaći komarci koji su zaraženi virusom - kaže dr Aleksić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:49

KOMARCI SA VIRUSOM ZAPADNOG NILA DETEKTOVANI NA OPŠTINI PALILULA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track