PRE KOSOVSKOG DESIO SE BOJ O KOM MALO KO ZNA Grad krije mnoge TAJNE, a zbog jedne stvari bio je bitan skoro svim SRPSKIM VLADARIMA
Foto: Printscreen/Youtube, Printscreen/Twitter

istorija srbije

PRE KOSOVSKOG DESIO SE BOJ O KOM MALO KO ZNA Grad krije mnoge TAJNE, a zbog jedne stvari bio je bitan skoro svim SRPSKIM VLADARIMA

Društvo -

Mnogi ne znaju da se jedna od najstarijih živih crkvi nalazi u Toplici, u gradu Prokuplju. I upravo danas je gradska slava ovog lepog grada na Toplici.

Mošti Svetog Velikomučenika Prokopija pohranjene su u crkvi posvećenoj ovom svecu u Prokuplju.

No, istorija ovog malog, ali istorijski neprocenjivog grada seže još od vremena kamenog toba i starčevačke kulture, a sve to dokazuju arheološki lokaliteti iz sela Viča, Donje Trnave, Donje Bresnice, Pločnika i mnogih drugih lokaliteta.

Istorija Prokuplja preživeće mnoge burne vekove tokom istorije, i vreme Rimljana, Turaka, okupacija u Prvom svetskom i Drugom svetskom ratu i sve vreme će rađati heroje, koje su Prokuplje, ali i ostale delove Toplice (Blace, Kuršumliju, Žitorađu) činiti lepšim i plemenitijim mestima.

Nemanjina država rodila se u Toplici

Prva Nemanjina prestonica i dvor nalazili su se u blizini Kuršumlije, a tu su i njegove prve zadužbine, velelepni i neprocenjivo važni manastiri Svetog Nikole i Presvete Bogorodice.

Takođe, upravo u Toplici je i knez Lazar naneo veliki poraz turskoj vojsci kod Pločnika, koji se nalazi na putu između Kuršumlije i Prokuplja, 1386. godine.

U Toplici, u Jankovoj klisuri, mesto koje razdvaja Toplički i Rasinski okrug je nastala i čuvena fotografija kralja Petra na volovima.

Čuveni Gvozdeni puk činili su mahom ljudi iz Toplice.

Istoriju Toplice pisaće najhrabriji, najlplemenitiji, najodvažniji, koji su vekovima čuvali ovo parče naše Srbije.

Gvozdeni puk
foto: Kurir Televizija

U Toplici će narod podići 1917. godine, koji će biti jedini ustanak u okupiranoj Evropi.

Junaci bez premca

Gvozdeni puk je mobilisan u oktobru 1912. godine i imao je 20.000 boraca. U gotovo neprekidnim ratovima od 1912. do 1918. godine poginuli su skoro svi pripadnici ove jedinice, a svojim najmilijima se kući vratilo samo oko 500 ratnika. Čini se, kako i treba da bude, da sećanje na hrabre junake Moravske divizije, neće izbledeti nikada. Sećali su se decenijama kasnije mobilizacije Drugog pešadijskog puka 1. poziv Knjaz Mihajlo, kada je skoro svaka kuća u Toplici dala po jednog junaka. Tog 17. septembra 1912. godine u Prokuplju je bilo mnogo ljudi. Svi su došli da se prijave da brane svoju Toplicu.

Srećna slava svim Prokupčanima i Topličanima.

Kurir.rs/ J. Ćirković

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:10

ZANIMLJIVA ISTORIJA SRBA U 147 PRIČA KOJE SU KRILI OD VAS: Nova knjiga Momčila Petrovića najtraženija u knjižarama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track