SRPSKA VINA RAME UZ RAME SA SVETSKIM! Prvi međunarodni sajam vina u Srbiji će u Beograd dovesti SVETSKE STRUČNJAKE!
Belo vino / Ilustracija, Foto: Profimedia

U EKSPANZIJI

SRPSKA VINA RAME UZ RAME SA SVETSKIM! Prvi međunarodni sajam vina u Srbiji će u Beograd dovesti SVETSKE STRUČNJAKE!

Društvo -

Prvi međunarodni sajam vina Wine Vision by Open Balkan biće održan od 1. do 4. septembra u Beogradu pod okriljem inicijative Otvoreni Balkan.

Na njemu će svetski stručnjaci ocenjivati vina domaće proizvodnje, što je od velikog značaja za afirmaciju naših vinarija, ukazao je za Kurir vinski sudija Tomislav Ivanović.

- Ekspanzija vinarstva u Srbiji dešava se poslednjih 20 godina. Porastao je broj hektara vinograda, a s njime i broj vinarija koje su došle do svoje afirmacije, pa se sve više naša vina šalju na međunarodna ocenjivanja i time se pokazuje da su stala rame uz rame s poznatijim vinskim regijama - kaže Ivanović.

Dodaje da je potrebno još više napora i rada da se Srbija pozicionira kao vinska zemlja u međunarodnim okvirima, a da je događaj u septembru odlična prilika za to.

Vino / Ilustracija
Vino / Ilustracijafoto: Printscreen/YouTube

- Ovaj događaj za cilj ima da se regija Balkana stavi u kontekst vinarstva, kao i da se vrhunski strani vinski stručnjaci i somelijeri dovedu u Beograd, gde će se upoznati s našim potencijalima. Sada proizvodimo skuplja, ali veoma kvalitetna vina spram perioda socijalizma, kada je akcenat bio na jeftinim vinima. Cene su u skladu s kvalitetom koji imamo u boci. Više ne želimo da budemo zemlja jeftinih vina - ističe Ivanović. On smatra i da bi s povećanjem udela domaćih vina na našem tržištu došlo i do pada cena kvalitetnih buteljki.

- Na našem tržištu trenutno je 60 odsto vina iz uvoza, a 40 odsto su naši proizvodi. Dakle, na tržištu vrlo ima prostora za naše vinarije, pa i vina koja su skuplja - rekao je on.

Ivanović je naglasio i da je vinska sorta tamjanika u Srbiji doživljava veliku popularnost i vinari nikad nemaju problem s prodajem.

- Tamjanika je muskatna sorta, njen aromatični profil je atraktivan i popularan kod široke publike, te se zato najbolje i prodaje - kaže Ivanović.

Kurir.rs / S. Trajković

Bonus video:

00:29

OTKRILI SMO TAJNE VINOVE LOZE U SUBOTICI! Čuvardići su nam objasnili kako se pravi VINO, bez LJUBAVI vam džaba SVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track