02:50

OVO SU 5 GLAVNIH SIMPTOMA NOVOG TALASA KORONE KOD DECE Dr Milićević posebno upozorava na 1 stvar

koronavirus i deca

OVO JE 5 GLAVNIH SIMPTOMA NOVOG TALASA KORONE KOD DECE Dr Milićević posebno upozorava roditelje na JEDNU STVAR (VIDEO)

Društvo -

U Crnoj Gori, od posledica korone preminuo 13-ogodišnji dečak.Iz Instituta za javno zdravlje Podgorice lekari navode da je dečak imao osnovne hronične bolesti komplikovane obolevanjem od korone, kao i neadekvatan imunizacioni status u odnosu na kovid 19.

Iako su u novom talasu u riziku, pre svega, stariji, kao i oni sa oštećenim imunitetom i hronični bolesnici, stručnjaci upozoravaju da će sve više obolevati i mladi,jer se omikron soj, kao i njegove podvarijante BA.4 i BA.5, nekoliko desetina puta brže šire od drugih varijanti. Kako navode, nove varijante lakše zaobilaze i prirodni i vakcinalni imunitet, kao i da je imunitet od same infekcije slab i kratkotrajan.

Saša Milojević
foto: Kurir Televizija

Upravo o ovoj temi je glavna urednica jutarnjeg programa "Redakcija" Snežana Petrović razgovarala sa dr Sašom Milićevićem, pedijatrom.

- I omirkon i delta soj su najopasniji, a i male i odrasle pacijente koji imaju hronične bolesti, bez obzira koja su ta oboljenja. Ti pacijenti su posebno ugorženi. Kentaur je počeo da podseća na delta soj, sad tako izgleda i okrenuo se prema deci, 15% do 20% testirane dece su pozitivna - rekao je dr Milićević i dodao:

Saša Milojević
foto: Kurir Televizija, Shutterstock

- Što se simptoma tiče, totalno su nekarakteristični. Kao neka obična prehlada, ali je problem što deca mogu da budu totalno asimptomatska, da nemaju nikakav simptom. Od simptoma kod ostale dece to su - bolovi u grlu, curenje nosića, odbijanje hrane, dete bude malo neraspoloženo, slabije spava.

Gostovanje dr Milićevića možete pogledati u VIDEU ISPOD:

02:50

OVO SU 5 GLAVNIH SIMPTOMA NOVOG TALASA KORONE KOD DECE Dr Milićević posebno upozorava na 1 stvar

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:30

SAMO HIBRIDNI IMUNITET ŠTITI OD KENTAURA! Epidemiolog Radovanović za Kurir TV progovorio o novom soju: KORONA NIKADA NEĆE NESTATI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track