UKC KRAGUJEVAC U BORBI ZA ZDRAVLJE ŽENA: Organizovan pokretni MAMOGRAF, čak 400 žena pregledano!
Foto: Privatna Arhiva

Velika akcija za zdravlje

UKC KRAGUJEVAC U BORBI ZA ZDRAVLJE ŽENA: Organizovan pokretni MAMOGRAF, čak 400 žena pregledano!

Društvo -

Ispred pokretnog mamografa u krugu UKC Kragujevac, održana je konferencija za medije u organizaciji Skupštine grada Kragujevca, inicijatora akcije pokretnog mamografa za žene Kragujevca i Šumadijskog okruga (Topola, Knić, Batočina, Rača, Lapovo) u realizaciji Doma zdravlja Kragujevac;

– Konferenciji za medije, prisustvovali su doc. dr Verica Jovanović direktorka batuta, dr Rodoljupka Radosavljević koordinatorka skrininga za rak dojke Instituta za javno zdravlje Srbije Batut, dr Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvo i predsednica Saveta za zdravlje Grada Kragujevca prim. dr Slavica Lončar, kao i specijalista opšte medicine zamenica direktora DZ Kragujevac.

- Do početka akcije mamografskog skrininga, 18. jula 2022. godine, bilo je zvanično prijavljeno 500 žena na pregled.

Do danas, mamografski pregled obavilo je 400 žena (nijedna žena nije vraćena, iako nije imala zakazan termin), a prijavilo se zvanično još 730 žena iz Šumadijskog okruga na pregled- što je, po rečima nadležnih iz Batuta odličan odziv.

Princip dijagnostikovanja: žene obave mamografski pregled, a nalaz se šalje izabranom ginekologu ili lekaru u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u roku od mesec i po dana.

- Sve što bude suspektno, biće poslato radiolozima u UKC Kragujevac, na dalje dijagnostikovanje, tako da za sada nema podataka o konkretnim nalazima.

Organizovani skrinig karcinoma dojke predviđen je za sve žene, životne dobi od 45 do 69 godina, kao i za one starije od 40 godina, koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu koja je obolela ili je lečena od raka dojke.

Tokom prethodne godine u našoj zemlji od karcinoma dojke obolele su 4.942 žene, dok je bitku sa ovom bolešću izgubilo 1.766 žena.

Prof.dr.Slobodan Milisavljević je istakao važnost preventivnih pregleda, koji su na ovaj način omogućeni ženama a sve u cilju ranog otkrivanja raka dojke i učiniće sve da se unapredi lečenje novootkrivenih oboljenja dojke, najasvremenijom terapijom koja je dostupna u našoj zemlji. Ova terapija često uključuje kombinaciju hirurgije i hemio-terapije u zavisnosti od vrste tumora.

(Kurir.rs / Ucentar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track