LOŠ ZNAK! ZAGRMELO NA DANAŠNJI PRAZNIK OGNJENU MARIJU! Evo šta nas čeka prema starom narodnom verovanju!
Foto: Printscreen, Profimedia, Kurir

predskazanje

LOŠ ZNAK! ZAGRMELO NA DANAŠNJI PRAZNIK OGNJENU MARIJU! Evo šta nas čeka prema starom narodnom verovanju!

Društvo -

Jaki i obilni pljuskovi praćeni grmljavinom pogodili su Srbiju nešto posle 18 sati. Iako smo posle tropskih vrućina jedva čekali osveženje, to što je zagrmelo na današnji praznik Ognjenu Mariju kako se verovalo u narodu nije dobar znak.

Naime narodno verovanje kaže da je grmljavina na ovaj dan loš znak. To može da znači da je pred nama teška i sušna godina, a stariji tvrde da su ovakve situacije ukazivala na bolest i siromaštvo.

Leskovac, nevreme
foto: Kurir/D.M.

Veruje se da je grmljavina na ovaj dan veoma loš znak i da predskazuje glad i velike nesreće. Ukoliko pak prođe bez olujnog vremena, veruje su u napredak i blagostanje.

U narodu se veruje da je Ognjena Marija sestra Svetog Ilije i Svetog Pantelejmona i kao i oni spada u ognjevite svece. Slave je svi koji su imali štetu od oluja i gromova. Otuda narodna izreka koja kaže – Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu.

Obeležava se i kao slava. Niko ne radi na ovaj dan, posebno ne žene, a smatra se i da na današnji dan i jedan posao ne može doneti sreću. Danas se takođe, ne kupa u velikim vodama – morima, rekama, jezerima…

Sveta velikomučenica Marija rođena je krajem III veka u južnoj Anadoliji u gradu Antiohiji u vreme cara Dioklecijana. Kao jedinica neznabožačkih roditelja, Krstića se u 12. godini zbog čega je se otac odrekao. Zbog vere u Gospoda, posle teških muka, posečena je mačem u 16. godini. Njene mošti su čudotvorne i isceliteljne i kao takve veoma poštovane.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track