VAŽNO ZA RODITELJE KOJI SAMI VODE DETE U GRČKU! Ovo je procedura za saglasnost za putovanje maloletnog deteta, ZNA SE I CENA
Foto: AP (25.6.2014)

veoma važno

VAŽNO ZA RODITELJE KOJI SAMI VODE DETE U GRČKU! Ovo je procedura za saglasnost za putovanje maloletnog deteta, ZNA SE I CENA

Društvo -

Posedovanje saglasnosti za maloletnu decu koja putuju u Grčku sa jednim od roditelja česta je tema na društvenim mrežama, te je veoma važno znati detalje zakona, o kojima je ranije pisao portal Grčka info.com.

Oni su preneli obaveštenje sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova gde piše sledeće:

Maloletni državlјani Republike Srbije prilikom prelaska državne granice Republike Srbije u obavezi su da poseduju važeću putnu ispravu ili ličnu kartu, a što je u skladu sa propisima koji regulišu oblast prelaska državne granice.

Za prelazak državne granice maloletnog lica, državlјanina Republike Srbije do navršene 16. godine života, kada putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelј ili zakonski zastupnik, potrebna je overena saglasnost oba roditelјa, ako zajednički vrše roditelјsko pravo ili zakonskog zastupnika.

Preporuka je da se pre putovanja, o uslovima ulaska informišete kod nadležnih organa države u koju putujete ili njihovog diplomatsko-konzularnog predstavništva u Republici Srbiji.

Razvedeni roditelji

U slučaju da dete van zemlje izvodi roditelj koji je zakonski staratelj deteta i ima samostalno roditeljsko pravo, dovoljno je da sa sobom ponese presudu o vršenju samostalnog roditeljskog prava koji će pokazati našoj policiji na uvid. Za ostale zemlje nije obavezno da se poseduje.

More / Ilustracija
More / Ilustracija foto: EPA/STR

Koliko košta overa saglasnosti za maloletnu decu?

Saglasnost roditelja za odlazak deteta u inostranstvo se overava kod notara, a cena overe iznosi košta 380,00 kada potpisuje jedan roditelj ili 760,00 kada potpisuju oba roditelja (u slučaju da baka i deka ili treća osoba vode decu na more).

Kurir.rs / Grčka info.com

Bonus video:

00:42

NEMA SUMNJE DA ĆE GRČKA I DOGODINE BITI HIT! Srbi dobili veliku OLAKŠICU, jasno je što svi tamo hrle na letovanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track