REHABILITACIJA NIKOLE KALABIĆA Advokat njegove unuke: Nikad se nije vodio postupak protiv Kalabića, on ne može biti ratni zločinac
Foto: Printscreen Youtube

usijanje!

REHABILITACIJA NIKOLE KALABIĆA Advokat njegove unuke: Nikad se nije vodio postupak protiv Kalabića, on ne može biti ratni zločinac

Društvo -

Slučaj Nikole Kalabića, komandanta Gorske garde Jugoslavenske Vojske u Otadžbini, posthumno se, posle sedam decenija, pojavio na sudu. Na zahtev njegove unuke Vesne Kalabić, nešto više od četiri godine nakon ukidanja prethodnog, Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića.

Nikola Kalabić
foto: Wikipedia

Viši sud u Valjevu je našao da su odluke Državne komisije iz perioda od marta do septembra 1945. godine donete iz ideološko-političkih razloga i zbog toga je uvažen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića kao osnovan.

Advokat Vesne Kalabić unuke Nikole Kalabića Goran Branković objasnio je u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji da je jasno utvrđeno da protiv Nikole Kalabića nikada nije vođen ni jedan postupak i da samim tim on ne može biti okarakterisan kao ratni zločinac.

- Pre svega bih želeo da kažem da smo očekivali ovakvu odluku. Malo je poznato da je rešenje koje je usvojeno 2017. godine potvrđeno te godine i postalo pravosnažno. Na osnovu komentara, ja moram da kažem da ovo nije suđenje Nikoli Kalabiću već suđenje o odlukama koji se odnose na Kalabića. Četiri istoričara je saslušano, pribavljeni su svi dokumenti iz vojnih, istorijskih i državnih arhiva. Jasno je utvrđeno da protiv Nikole Kalabića nikada nije vođen ni jedan postupak i samim tim on ne može biti okarakterisan kao ratni zločinac. Odluke državne komisije su ukazale da ne postoje dokazi za Kalabićeva krivična dela - objasnio je advokat Branković.

02:27

REHABILITACIJA NIKOLE KALABIĆA Advokat njegove unuke: Nikad se nije vodio postupak protiv Kalabića, on ne može biti ratni zločinac

PREDRAG MARKOVIĆ, ISTORIČAR

To što nije osuđen ne znači da nije kriv

- On nije osuđen, to znači da nije kriv. Ali, Ante Pavelić isto nije osuđen. Hitler nikada nije osuđen. Po toj logici, onda bi neka ustaška organizacija imala pravo da kaže evo protiv našeg poglavnika nikada nije vođen postupak Bez obzira što protiv Kalabića nije vođen krivični postupak, njegova krivična dela se ne mogu izuzeti - izjavio je Predrag Marković u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji.

Predrag Marković
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:09

ĆOSIĆ HULIO NA ČETNIKE, A ONDA DOBIO BRUTALAN ODGOVOR na koji je samo rekao: Slobodane, kamo sreće da svi naši sinovi MISLE KAO TI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track