EVO KAKO ĆE ĐACI KRENUTI U ŠKOLU! Strućnjaci upozoravaju: Dodatno će se razmatrati OVE MERE!
Foto: Shutterstock

važno

EVO KAKO ĆE ĐACI KRENUTI U ŠKOLU! Strućnjaci upozoravaju: Dodatno će se razmatrati OVE MERE!

Društvo -

Važno je da deca normalno pohađaju nastavu s obzirom na to da se onlajn model nije pokazao efikasnim, kaže prof. dr Tanja Jovanović

Školska godina će, izvesno je, početi 1. septembra. Nije planirano odlaganje zbog aktuelne situacije s koronavirusom, ali će Tim za škole danas održati još jedan sastanak na kojem će se razmatrati preventivne i higijenske preporuke i mere, a među njima je i nošenje maski.

Ministarstvo prosvete blagovremeno će obavestiti škole i javnost o eventualnim izmenama u organizaciji nastave. Virusolog prof. dr Tanja Jovanović s Medicinskog fakulteta u Beogradu i članica kriznog štaba smatra da je trenutna odluka Ministarstva prosvete o normalnom polasku đaka u školu ispravna.

Dr Tanja Jovanović
foto: Printscreen

- Iako broj novozaraženih raste, imamo veliki broj pacijenata s blažom kliničkom slikom, ima dosta manje zapaljenja pluća. Važno je da deca žive i da normalno pohađaju nastavu, s obzirom na to da se onlajn model nije pokazao kao efikasan. Epidemiolozi će pratiti situaciju i u skladu s tim donositi odluke - kaže za Kurir prof. dr Jovanović.

- Što se tiče nošenja maske, one su uvek preporuka i treba ih nositi u zatvorenom prostoru. Vidimo da su pojedini građani odgovorni i nose maske u zatvorenom prostoru i prevozu jer su shvatili da je maska jedna vrsta barijere. I mlade i zdrave osobe treba da ih nose jer kao prenosioci virusa mogu da ugroze starije.

đaci
foto: Shutterstock

Dr Fabio Skano, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, rekao je gostujući u Dnevniku RTS da je situacija u Evropi i Srbiji ozbiljna, ali nije krizna, brojke u proteklih nekoliko nedelja opadaju, iako su i dalje visoke. Istakao je da je važna primarna vakcinacija.

On ukazuje na pet stabilizatora - da se poveća stopa vakcinacije, da se dobiju treća i četvrta doza u ranjivim grupama populacije, promovisanje nošenja maske u zatvorenom prostoru, kao i u javnom prevozu, provetravanje kada je reč o školama i kancelarijama i lečenje teških slučajeva.

Majmunske boginje

Bez masovne vakcinacije

Dr Skano kaže da su od 1. januara prijavljene majmunske boginje u 92 zemlje i 41 evropskom regionu, od 53 zemlje koje uključuje taj region. U proteklih nekoliko dana imali smo 34.000 slučajeva. Trenutno su najugroženiji muškarci koji imaju polne odnose s drugim muškarcima, oni čine preko 90 odsto broja zaraženih, ističe Skano.

majmunske boginje
foto: Shutterstock

- Treba da budemo obazrivi, ovo nije bolest gej populacije, seksualni kontakt nije jedini način prenosa, može da se prenese kroz produženi kontakt koža na kožu s nekim ko ima simptome, plikove, ko kašlje - rekao je Skano i dodao da SZO ne preporučuje masovnu vakcinaciju protiv majmunskih boginja.

Podseća i da se bliži sezona gripa i da je vakcina protiv gripa nešto od čega će ljudi imati koristi.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Bonus video:

01:41

PRETI OPASNOST DA SE KORONA VIRUS I VIRUS ZAPADNOG NILA UDRUŽE?! Infektolog objasnio šta će se desiti ako se ove dve bolesti SPOJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track