02:12

OVAKO SU SRPKINJE VRATILE NAŠOJ ZEMLJI NEPROCENJIVO BLAGO: Ovo delo vredi više od MILION EVRA, a evo i zbog čega

srpska umetnost

SJAJNA VEST! OVAKO JE NAŠOJ ZEMLJI VRAĆENO NEPROCENJIVO BLAGO: Ovo delo vredi više od MILION EVRA, a evo i zbog čega (VIDEO)

Društvo -

Nakon 29 godina od kako je ukradena iz dvorca Dunđerski u Čelarevu, slika Vlaha Bukovca “Blagoveštenski sabor 1861.” vraćena je u Srbiju.

Vraćena Slika
foto: Kurir Televizija

Podsetimo, slika je urađena po narudžbini povodom 40-godišnjice Crkveno-narodnog sabora Srba održanog na Blagovesti, 2. aprila 1861. godine u Sremskim Karlovcima, kojem je predsedavao patrijarh Josif Rajačić.

Vraćena Slika
foto: Kurir Televizija

Takođe, akademik Vlaho Bukovac (1855–1922) prikazao je na slici 82 autentična portreta učesnika Sabora, pripadnika crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima je bio i Svetozar Miletić.

1 / 7 Foto: Kurir Televizija

- Iz izveštaja koleginica iz Narodnog muzeja u Beogradu koje su radile izložbe prošle godine u Cirihu prošle godine i utvrdile autentičnost slike. One su tada navele da slika ima izvesna oštećenja, kao i da su vidljive neke konzervatorske intervencije koje su viđene u međuvremena - rekla je za Kurir televiziju Aleksandra Stefanov, viša kustoškinja i istoričarka umetnosti.

Vraćena Slika
foto: Kurir Televizija

Ova slika se procenjuje na više od milion evra, a za državu predstavlja neprocenjivo kulturno blago.

- Ovo je istorijski momenat pre svega. Mi treba da se zahvalimo svim učesnicima u ovom postupku koji su doveli to toga da se slika vraćena - rekla je mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka muzeja Vojvodina.

Inače, ova slika je naslikana 1901. godine u tehnici ulja na platnu, a po uzoru na Sabor koji se dogodio 1861. godine u Sremskim Karlovcima. Pre godinu dana umetnina je nađena u Cirihu kod jednog kolekcionara i brzom intervencijom Tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa Tužilaštvom u Cirihu sprečena je dalja preprodaja u kojoj je privedeno 4 osobe.

Više pogledajte u VIDEU ISPOD:

02:12

OVAKO SU SRPKINJE VRATILE NAŠOJ ZEMLJI NEPROCENJIVO BLAGO: Ovo delo vredi više od MILION EVRA, a evo i zbog čega

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:49

Vesić na humankitarnoj izložbi slika povodom prikupljanja sredstava za lečenje malog Aleksandra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track