02:38

LAŽNE VESTI SE ŠIRE KAO POŽAR! Dr Kočović o hibridnom ratu koji bukti svetom: PRIVATNOST JE PREVAZIĐENA, NE BIRAJU SE SREDSTVA

KURIR Televizija

LAŽNE VESTI SE ŠIRE KAO POŽAR! Dr Kočović o hibridnom ratu koji bukti svetom: IZ BEOGRADA SU KREIRALI NEPOSTOJEĆE POBUNE U KIJEVU

Društvo -

U jutarnjem programu Kurir televizije profesor informacionih tehnologija dr Petar Kočović je istakao da se lažne vesti uglavnom šire internetom.

Osvrćući se na ukinute tviter naloge zvaničnika Srbije, profesor Kočović je istakao da su popularne društvene mreže odvojile ogroman novac za detektovanje uznemirujućeg sadržaja.

kočović
foto: Kurir televizija

- Da krenemo sa definicijom pod kojm uslovima se ukida nalog. Ukoliko neko prekrši pravila Tvitera ili ako se neko uznemirava nalog bude isključen trajno ili privremeno. Nije tačno jasno šta se podrazumeva pod uznemiravanjem, ali takođe postoje i opcije kada neko prijavi neki nalog ili vest koja je postavljena. Tviter je 2012. godine odvojio ogromna sredstva da se detektuju iz teksta koje su to reči koje mogu da budu uznemiravajuće. Prvo se detektuje jezik, pa reči i onda se ukida nalog. Nisu svi nalozi isključeni - istakao je dr Kočović.

Profesor informacionih tehnologija istakao je da je od sukoba u Ukrajini internet preplavljen lažnim sadržajem.

- Ne znate da je kod prvog rusko-ukrajinskog sukoba napravljena lažna istina i lažni video-materijali i ovde u Beogradu su momci kreirali video-materijale sa pobunama u Kijevu, iako toga nije bilo. Više se ne biraju sredstva, a tuče se svim mogućim oružjem - kaže Kočović.

Perko Matović, Dragan Vujičić
foto: Kurir televizija

On je naveo da je medijska mašinerija otišla toliko daleko da je Tviter i Fejsbuk dao velike pare da se automatski biraju reči iz svih jezika, koje se propuštaju kroz sito i da se selektira psihološko stanje nacije.

- Filtriraju se sadržaju na fotografijama, ili video materijalima. Danas je sve dostupno i veoma razvijeno. Svaki vlasnik Tviter ili Fejsbuk naloga gleda da se istakne po nečemu, slažem se da treba da povedemo računa. Čak je i Mark Zakerberg rekao da nema više privatnosti. Slična je situacija i u ratu, šire se lažne vesti i ima ih koliko hoćete - kaže Kočović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:20

NATAŠA BEKVALAC DALA HIT OBJAŠNJENJE ZAŠTO NEMA TVITER

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track