EVO KAKO DA IZBEGNETE GUŽVE NA NAPLATNIM RAMPAMA KROZ SEVERNU MAKEDONIJU: Treba vam samo jedna kartica i nekoliko klikova! (FOTO)
Foto: Profimedia

SAVET

EVO KAKO DA IZBEGNETE GUŽVE NA NAPLATNIM RAMPAMA KROZ SEVERNU MAKEDONIJU: Treba vam samo jedna kartica i nekoliko klikova! (FOTO)

Društvo -

Srpski državljani koji krenu put Grčke ili neke druge destinacije preko Severne Makedonije, a poseduju elektronske kartice za putarinu, mogu ih dopuniti onlajn na sajtu Javnog preduzeća za državne puteve Republike Severne Makedonije.

Dopunjenom karticom će lakše i brže proći naplatne rampe kroz Severnu Makedoniju jer je ovim karticama omogućeno plaćanje tako što se kartca prisloni čitaču na naplatnim rampama.

Srbija, granice, granični prelazi, gužve, prelazak
foto: Profimedia

Podsetimo, Javno preduzeće za državne puteve je prošle godine obezbedilo sukcesivnu isporuku kartica za besplatnu putarinu srpskim turistima kao znak zahvalnosti za antikovid vakcine koje je Beograd poklonio Skoplju. Oni turisti koji i sada poseduju ovu karticu zasigurno sebi mogu skratiti putovanje i čekanje na naplatnim rampama.

Na pomenutom sajtu Javnog preduzeća za državne puteve navedeno je da će se "Naplata naknade za korišćenje puta (putarina) u Republici Severnoj Makedoniji vršiti kombinovano kroz otvoreni sistem i zatvoreni sistem naplate putarine, koji se sastoji od naplatnih stanica".

- Način plaćanja putarine može biti: gotovinom i bankovnim karticama (debitne i kreditne); elektronski sa beskontaktnim pametnim karticama i sa uređajem za elektronsku naplatu putarine i neplaćena putarina sa nalogom za plaćanje - navodi se na sajtu i dodaje:

putarina, Severna Makedonija, kartice
foto: Printscreen

- Pravna i fizička lica mogu platiti putarinu kupovinom beskontaktnih pametnih kartica ili uređaja za elektronsku naplatu putarine (tag). Uređaj za elektronsko plaćanje omogućava plaćanje bez zaustavljanja, dok je kod beskontaktnih pametnih kartica plaćanje omogućeno samo približavanjem kartice čitaču.

Trenutno su omogućena oba načina plaćanja na pet naplatnih stanica: Koridoru 10: Romanovce, Petrovec, Sopot, Otovica i Gradsko. Planirano je da nove dve naplatne stanice, Demir Kapija i Đevđelija, budu puštene u upotrebu tokom 2019. godine.

Kurir.rs

Bonus video:

00:34

SRPKINJA PROŠLA PAKAO NA LETOVANJU U TURSKOJ! Platila letovanje, uzeli joj pare za gorivo a dočekala je POSTELJINA UMRLJANA KRVLJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track