AJVARUŠA KOŠTA OD 80 DO 300 DINARA! Evo da li se više isplati da kupite ili pravite ajvar: Računica je JASNA!
Foto: Shutterstock

Cene paprika se razlikuju po Srbiji

AJVARUŠA KOŠTA OD 80 DO 300 DINARA! Evo da li se više isplati da kupite ili pravite ajvar: Računica je JASNA!

Društvo -

Cena paprike za ajvar u Leskovcu košta od 80 do 100 dinara po kilogramu, dok je u Beogradu ajvaruša na pijacama od 120 do 150 dinara.

Kada se na cenu paprike doda i cena tegle, poklopca, ulja, soli, ogreva ili struje koja se utroši dok se paprika ispeče, dolazimo do računice da će domaćice ove godine za jednu teglu ajvara od 700 grama morati da izdvoje više od 500 dinara!

S druge strane, ova zimnica u teglama iste gramaže u marketima košta već od 290 dinara. S obzirom na to da je sezona pripreme zimnice počela, Kurir je istraživao koliko košta crvena mesna paprika za ajvar na pijacama širom naše zemlje, kao i da li je isplatije praviti ajvar ili ga pak kupiti.

Prodavci ovog povrća kažu da se cene u Srbiji kreću u proseku oko 150 dinara, međutim, na pojedinim mestima u Beogradu paprika košta i do 300 dinara.

- Iako je paprika ove godine generalno skuplja u odnosu na prošlu, ipak je isplativije da se kupi gotov proizvod u radnji nego da se pravi. Međutim, treba naglasiti stavku i da je bitno ko šta više preferira, kao i koji proizvod je zdraviji.

Kupci obično kupuju papriku na džak, koji bude oko 10 kilograma, ali ukoliko žele deset kilograma gotovog proizvoda, moraju da kupe minimum 30 kilograma paprike, i to ih košta od 2.400 do 4.500 dinara - objašnjava za Kurir jedan prodavac iz Leskovca, kraja poznatog po kvalitetnoj paprici.

ajvar, BBC
foto: RINA

Na sve to treba dodati, kaže, propratni materijal i ruke, odnosno platiti one koji će papriku da peki i ljušte, ako govorimo o nekim većim količinama.

- Ispadne da tegla domaćeg ajvara košta više od 500 dinara. Međutim, oni koji preferiraju domaći proizvod, kako bi prošli jeftinije prilikom kupovine, u stanju su da odu po papriku i po nekoliko stotina kilometara i tamo pazare i po desetak džakova.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

03:15

JEDNA STVAR RAZLIKUJE PRAVI DOMAĆI AJVAR OD OSTALIH: Evo kako da prepoznate koji je u pitanju (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track