VOZAČKA, ZDRAVSTVENA I VRTIĆ "NA KLIK"! Evo šta još možete obaviti bez odlaska na šalter, a te usluge već koristi 1.200.000 Srba!
Foto: Profimedia

E-uprava

VOZAČKA, ZDRAVSTVENA I VRTIĆ "NA KLIK"! Evo šta još možete obaviti bez odlaska na šalter, a te usluge već koristi 1.200.000 Srba!

Društvo -

Sve više građana Srbije brojne administrativne obaveze završava onlajn, bez ijednog odlaska na šalter! Među najtraženijim uslugama koje građani koriste preko portala e-Uprava jesu zamena vozačke dozvole, zdravstvene knjižice ili upis deteta u vrtić.

Posredstvom portala e-Uprava na kućnu adresu može se dobiti i prijava rođenja deteta, izvod iz matične knjige rođenih, venčanih, razvedenih i umrlih, kao i potvrda da lice nije osuđivano. Takođe, podnose se prijave za polaganje prijemnih ispita i upis đaka u srednju školu. Pomoću e-Dnevnika roditelji već neko vreme mogu da provere ocene, šta je rađeno na času, broj izostanaka svoje dece, i to bez odlaska u školu.

e-uprava, centar za, centralni registar stanovništva
foto: Kurir televizija

Do sada više od 1.200.000 Srba ima registrovan nalog na e-Upravi i uveliko koristi prednosti ovakvog načina plaćanja poreza, računa za struju, infostana, bankarskih transakcija! Na ovaj način građanima je olakšano jer ne moraju da čekaju u redovima kako bi produžili važenje lične karte ili pasoša.

Koje sve usluge možete završiti onlajn?

  • zamena vozačke dozvole
  • izdavanje ili zamena zdravstvene knjižice
  • prijava rođenja deteta
  • izdavanje izvoda iz matične knjige rođenih, venčanih ili umrlih
  • prijava deteta u vrtić
  • potvrda da lice nije kažnjavano
  • podnošenje elektronske prijave za polaganje prijemnih ispita
  • podnošenje elektronske prijave za upis u srednju školu

Dovoljno je samo da preko e-Uprave izaberu prvi slobodan termin, a zaposleni u ovim institucijama će prikupiti sva potrebna dokumenta.

- Na građanima je samo da kada dokumenta budu gotova, odu po njih u policijsku stanicu. Preko portala može da se plati oko čak 300 različitih naknada za usluge MUP-a, ali i da se podnesu prijave komunalnom inspektoru potpuno anonimno. Takođe, možete dobiti i rešenje iz katastra u svoje e-Sanduče, obezbediti parking-mesto ili dobiti uverenje o plaćenom porezu - kažu u Kancelariji za e-Upravu.

Kako se postaje e-Građanin

Potrebno je da posedujete registrovani nalog na e-Upravi, a ukoliko ga nemate, registracija je jednostavna i odgovor dobijete uglavnom u roku od 24 sata, iako na sajtu piše da se čeka do 48 sati. Registracija je moguća korisničkim imenom i lozinkom ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom ako ga posedujete na ličnoj karti.

Pošto će većina korisnika za registraciju koristiti korisničko ime i lozinku, potrebno je uneti: ime, prezime, JMBG, broj lične karte ili pasoša, prebivalište, korisničko ime (mejl) i lozinku. Takođe je potrebno slikati prvu stranu pasoša ukoliko se registrujete preko njega, ili obe strane lične karte ukoliko koristite nju za registraciju.

Posle verifikacije, dobićete potvrdu na navedeni mejl, koji će vam ujedno biti i korisničko ime, i spremni ste da koristite portal e-Uprava i sve njegove funkcionalnosti.

I budućim preduzetnicima dostupno je više od 50 onlajn stavki neophodnih za poslovanje, uključujući i popunjavanje formulara za pokretanje privatnog biznisa. Tu su i prijava u evidenciju Nacionalne službe zapošljavanja, uvid u ponudu radnih mesta...

Zbog svih ovih pogodnosti i činjenice da većinu bitnih svakodnevnih poslova sada mogu da završe onlajn, više od 10.000 građana svake nedelje otvori nalog na portalu e-Uprava. Građanima je trenutno na raspolaganju preko 900 različitih usluga neophodnih za svakodnevni život, a u budućnosti će ih biti još više.

E-uprava, Elektronski, Zdrastvena Knjižica
foto: Fonet

Na ovaj način ne samo da se građanima štedi vreme i izbegava nepotrebno čekanje u redovima u državnim institucijama već se i zbog toga što se mnoge stvari mogu uraditi onlajn štede i ogromne količine papira!

BROJKE

  • 380.174 - prijavljeno novorođenčadi preko portala "Bebo, dobro došla na svet"
  • 242.482 - podnetih prijava za upis dece u vrtić preko portala e-Uprava
  • 1.465.357 - izdato digitalnih zelenih sertifikata preko portala e-Uprava

Kurir.rs/Informer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track