EVO KOLIKO ĆETE SMANJITI RAČUNE ZA STRUJU AKO ŠTEDITE OD OKTOBRA: Zna se tačno u dinar, a ovako se najbolje ŠTEDI!
Foto: Shutterstock

ISPLATI SE

EVO KOLIKO ĆETE SMANJITI RAČUNE ZA STRUJU AKO ŠTEDITE OD OKTOBRA: Zna se tačno u dinar, a ovako se najbolje ŠTEDI!

Društvo -

Građanima Srbije koji smanje potrošnju kilovata od pet do 30 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine država će dodatno smanjiti račun i za 30 odsto

Prosečan mesečni račun za struju građana po novom cenovniku iznosiće oko 3.700 dinara, što je oko 200 dinara više u odnosu na prethodni period.

Međutim, građani će dobiti mogućnost da uz racionalno smanjenje potrošnje kilovata obezbede dodatni popust od pet do 30 odsto, što im račune može umanjiti i za 500 do 1.600 dinara!

Naime, od početka septembra struja za domaćinstva i male kupce u Srbiji poskupela je za 6,5 odsto, te kilovat-čas umesto 7,8 dinara od ovog meseca u proseku košta 8,114 dinara.

S druge strane, država se suočava sa astronomskim uvoznim cenama električne energije na berzama, te je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu najavio stimulativne mere koje građane treba da podstaknu da smanje potrošnju struje, a koje podrazumevaju popuste za štednju kilovata.

struja, cena
foto: Shutterstock

- Jedini parametar koji će se gledati jeste oktobar ove godine u odnosu na oktobar 2021, tako i za sve ostale mesece. Svi oni koji smanje potrošnju od pet do 20 odsto dobiće dodatni popust od 10 odsto od države da manje platite račune. A ja ću tražiti da to bude još 15 odsto.

Oni koji smanje od 20 do 30 odsto, mi ćemo još 20 odsto kao država dati dodatnog popusta. Pa sada, kumulativno, to mu dođe svakako ne manje od 40 odsto. I oni koji imaju smanjenje potrošnje od 30 odsto imaće isti toliko popust. Dakle, ako štediš, zaradiš novac - objasnio je Vučić.

Vučić
foto: printscreen

A kada se ovi popusti i uštede primene na prosečan račun srpskog domaćinstva od 3.700 dinara za mesečnu potrošnju od 300 kilovata struje, računica za uštedu je sledeća: ko smanji potrošnju za pet odsto, to jest 15 kilovata, automatski će smanjiti račun za 120 dinara, a od države dobiti i dodatni popust od 10 odsto, što je ušteda od 358 dinara, te je ukupan zbir štednje 478 dinara.

Oni koji uspeju da potrošnju smanje za 30 odsto, to jest za 90 kilovata, automatski će uštedeti 730 dinara i na taj račun dobiti dodatni popust od 30 odsto, što je ušteda od 891 dinar, te je ukupan zbir štednje oko 1.621 dinar.

Primer štednje na računu od 3.700 dinara za 300 kWh Manja potrošnja Ušteda Dodatni popust Ukupno umanjenje 5% 120 358 478 10% 243 345 589 20% 487 643 1.130 30% 730 891 1.621

Međutim, treba naglasiti da gruba računica izgleda drugačije ukoliko popust ne bude važio za troškove obračunske snage i garantovanog snabdevača.

Kako uštedeti struju u domaćinstvu

  • Termostat bojlera podesiti na temperaturu zagrevanja do 60 stepeni
  • Postaviti frižider na četiri stepena Celzijusa, a zamrzivača na -18 stepeni
  • Danju koristiti sunce što više za osvetljenje, kao i za zagrevanje prostora u grejnoj sezoni, a tokom noći spustiti roletne i zavese
  • Ne pokrivati grejne elemente i uređaje nameštajem ili odećom jer na taj način emituju manje toplote
  • Koristiti mašinu za pranje sudova i veša tek kad je puna
  • Veš sušiti na vazduhu, a ne u sušilici
  • Kuvati u poklopljenoj posudi, koristiti posude koje su veličinom srazmerne grejnoj površini
  • Kuvati u ekspres loncu
  • Isključiti rernu 10 minuta pre kraja pečenja
  • Gasiti svetlo u sobama u kojima se ne boravi
  • Zameniti obične sijalice sa užarenim vlaknom LED metal-halogenim sijalicama
  • Isključiti računar i punjače baterija iz utičnice
  • Zameniti stare sijalice LED sijalicama
  • Redovno menjati filtere na grejnim uređajima
  • Temperatura u prostoriji u kojoj boravimo treba da bude do 21 stepen, a ona u kojoj spavamo 18

Ekonomista Aleksandar Stevanović objašnjava za Kurir da građanima koji potroše deset odsto manje struje nego isti mesec prethodne godine račun neće biti samo 10 odsto manji (uslovno jer nisu sve stavke proporcionalne utrošku, na primer, obračunska snaga, koja je fiksna), nego da će biti umanjeni i dodatnih 10 odsto.

Aleksandar Stevanović
foto: Kurir TV

Goran Papović

Goran Papović
foto: Medija Centar

Struju čitati na vreme

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže za Kurir da udruženja za zaštitu potrošača podržavaju svaki vid preporuke za štednju energije jer građani moraju da shvate ozbiljnost situacije.

- Očekujemo konačnu odluku Vlade da se usvoji ono što je predsednik najavio. Te pogodnosti će značiti najviše građanima, ali i državi, ali ono na šta upozoravamo više nego ranije jeste da mora da se poštuje vreme očitavanja i dočitavanja struje kako građani zbog toga ne bi gubili popuste. Dakle, oni koji čitaju struju moraju da ispoštuju čitalačke krugove na osnovu kojih će se videti precizna potrošnja i uporediti sa istim mesecom prethodne godine kako bi potrošač ostvario popust - ističe Papović.

- Drugim rečima, ako neko ima račun od 9.000 u oktobru 2021, a potroši 10 odsto manje kilovata ove godine, račun mu neće pasti na otprilike 8.250, nego na 7.500 dinara. Ovim se stimuliše smanjenje uvoza struje, a i značiće onima koji uštede. Međutim, najmanje će značiti onima koji su inače bili štedljivi - zaključio je on.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Bonus video:

00:33

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ ZA KURIR TV POTVRDILA: Struja poskupljuje OTKRILA ZA KOLIKO ĆE RAČUNI BITI VEĆI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track