ŽENE SU POLUDELE ZA INJEKCIJOM ZA DIJABETES, UZIMAJU JE NA SVOJU RUKU DA SMRŠAJU: Košta 10.000! Dr Miodragović: Evo šta je OPASNO
Foto: privatna arhiva

nepromišljeno

ŽENE SU POLUDELE ZA INJEKCIJOM ZA DIJABETES, UZIMAJU JE NA SVOJU RUKU DA SMRŠAJU: Košta 10.000! Dr Miodragović: Evo šta je OPASNO

Društvo -

Žene u Srbiji poludele su za lekom koji je registrovan za dijabetes, a na svoju ruku ga kupuju da bi skidale kilograme! Ne razmišljajući o neželjenim efektima, od kojih neki, istina vrlo retki, mogu biti i opasni po život, kao što je upala pankreasa, kupuju ovaj lek za oko 10.000 dinara, bez ikakve konsultacije s doktorom.

Semaglutid, kako mu je generički naziv, registrovan je u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za lečenje dijabetesa tip 2 jer pomaže da se smanji koncentracija šećera u krvi. Lek propisuje internista ili endokrinolog, uzima se o trošku RZFO (od maja je na listi u Srbiji), a pacijent ovu injekciju sam sebi daje jednom nedeljno. U sažetku leka na sajtu ALIMS stoji i da smanjuje telesnu masu i količinu masnog tkiva, jer smanjuje apetit, kao i želju za masnom hranom. Istraživanje pokazuje, piše dalje, da je semaglutid snizio unos energije od tri uzastopna obroka za 18-35 odsto. Upravo zbog tog efekta ova injekcija zaludela je mnoge, naročito žene koje misle da s njim mogu brzo da smršaju, a da se uopšte ne pomuče. Nije im teško do ovog leka da dođu - u apotekama ga ima za oko 10.000 dinara, što je dovoljno za mesec dana.

inekcije za dijabetes
inekcije za dijabetesfoto: privatna arhiva, Shutterstock

Međutim, kao i mnogi drugi lekovi, i ovaj ima neželjene efekte, a gotovo obavezni su mučnina, proliv i povraćanje. A moguća je i upala pankreasa (pankreatitis), što nije nimalo naivna stvar jer i život može dovesti u pitanje. Uprkos tome, prava je pomama za lekom, pa čak postoji i Fejsbuk grupa u kojoj se razmenjuju iskustva i saveti. Iako se mnoge žene žale na povraćanje i mučnine, ne odustaju. Veći problem im je što ne mogu za tili čas da skinu mnogo kilograma.

O LEKU

  • registrovan u Srbiji za lečenje dijabetesa tip 2
  • injekcija koja se daje u stomak, butinu ili nadlakticu
  • uzima se jednom nedeljno
  • početna doza je 0,25 mg, a maksimalna moguća 1mg
  • propisuje se pacijentima koji i pored uzimanja dva oralna leka ili jednog oralnog i insulina ne postižu HbA1c manji od 7% (procenjeni prosečni nivo šećera u krvi u prethodna tri meseca)
  • ti pacijenti imaju indeks telesne mase najmanje 30 ili 28 i dokazanu kardiovaskularnu bolest
  • koristi se šest meseci nakon čega je moguće nastaviti s njim ako ima pozitivan efekat na lečenje (smanjenje HbA1c za najmanje 0,5% i/ili gubitak na telesnoj masi od 3%)

- U ponedeljak uveče ubola sam prvu dozu 0,25. Odlučila sam se za noć zbog mogućih neželjenih efekata pa da lakše preguram. Četvrtak je, u suštini, apetit mi je nula, ništa mi se posebno ne jede i imam konstantnu mučninu, ali je izdržljiva bez ičega - piše jedna žena svoje iskustvo, dok druga navodi:

- Skidanje kilograma mi ide, ali ne nešto previše brzo. Za ta tri meseca sam skinula oko sedam kilograma...

- Kako vam ide gubitak kilograma? Meni jako loše, sporo. Malo sam razočarana. Evo sedma sedmica pri kraju i 3-4 kg - treća će, a potom im je stigao odgovor jedne dame:

- Svi koji očekuju da će do iduće sezone biti mis bikinija bez malo muke ne treba ni da počinju s terapijom.

dr Vladan Miodragović
dr Vladan Miodragovićfoto: privatna arhiva

Endokrinolog dr Vladan Miodragović iz Specijalne bolnice "Merkur" u Vrnjačkoj Banji, koja ima Centar za dijabetes, za Kurir kaže da je čuo kako je pomama za ovim lekom zbog mršavljenja, ali ističe da niko ne bi trebalo da ga uzima na svoju ruku.

- Odličan lek koji je registrovan kod nas samo za dijabetes i daje ga po strogim indikacijama endokrinolog ili internista. Ne sme da se uzima bez kosultacije s doktorom i bez lekarskog nadzora, a pokazao je jako dobre rezultate u lečenju šećerne bolesti. Ni slučajno ne smeju da ga koriste pacijenti koji u porodici imaju nekoga ko je bolovao od raka štitne žlezde. Usputni efekat ovog leka je redukcija telesne težine, ali ovo je lek za dijabetes i nikome ko nema šećernu bolest nisam ga prepisao - objašnjava za Kurir dr Miodragović i dodaje da semaglutid kod nas nije lek prve linije, već da se uvodi kao dodatni lek uz drugu terapiju za dijabetes.

NEŽELJENA DEJSTVA

  • mučnina (veoma često)
  • proliv (veoma često)
  • povraćanje (često)
  • primećena je pojava akutnog pankreatitisa
  • primećen ubrzan rad srca - kod ispitanika srednja vrednost porasta srčane frekvencije za jedan do šest otkucaja u minuti u odnosu na početnu vrednost od 72 do 76 otkucaja

izvor www.alims.gov.rs

Neželjene reakcije, navodi dr Miodragović, najčešće su mučnina i povraćanje, a po uputstvu je moguć i akutni pankreatitis, koji je ozbiljan problem zbog kog se pacijenti hospitaliziju, ali da on nije video takav slučaj.

- Upravo zbog toga lek mora da se uzima uz odobrenje i nadzor lekara - naglašava dr Miodragović i dodaje da bi u srbiju uskoro trebalo da stigne lek koji služi baš za mršavljenje.

gastritis, bol u stomaku
foto: Shutterstock

SIMPTOMI PANKREATITISA

  • bol u stomaku koj ide do leđa ili ispod desne lopatice
  • bol se može pojačavati ležanjem na leđima, nakon obroka i konzumiranja alkohola
  • mučnina
  • povraćanje
  • povišena temperatura
  • drhtavica
  • znojenje
  • žutica

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track