ZEMLJA REDA I RADA U KOJOJ JE SVE BESPREKORNO: Upoznajte Švajcarsku! Sistem se postavlja od malih nogu (FOTO)
Foto: Kurir/T.S.

reportaža

ZEMLJA REDA I RADA U KOJOJ JE SVE BESPREKORNO: Upoznajte Švajcarsku! Sistem se postavlja od malih nogu (FOTO)

Društvo -

Preko švajcarskih Alpi do jednog od najprometnijih aerodroma u Evropi - ciriškog. Kao i sve u zemlji satova i čokolade, i na aerodromu je sve besprekorno. Koliko god bila gužva, lako je snaći se, jer su postavljeni jasni putokazi za putnike sa svih strana sveta.

Svaki putnik može da se snađe, obeležena je putanja nakon obavljene registracije (čekiranja) do naznačenog izlaza (gate), kao i mesta preuzimanja prtljaga nakon sletanja aviona. Tačno i jasno.

Švajcarska
foto: Kurir/T.S.

Švajcarska je zemlja reda i rada. Pravila se poštuju i primenjuju.

Planinska zemlja sa puno zelenila i uređenih puteva. Infrastruktura je besprekorna. Zemlja u kojoj građani itekako razmišljaju o ekologiji. Fascinira to što odmalena deca stiču saznanja o svakodnevnim životnim situacijama. Praktično, od najranijeg detinjstva uključena su u kućne poslove, organizaciju svakodnevnog života, prepoznaju prioritete i obaveze.

I dok se mi tek prisećamo ponekih lekcija iz domaćinstva, u Švajcarskoj se najmlađima u kontinuitetu predočavaju takva znanja. Odatle i njihove radne navike.

Švajcarska
foto: Kurir/T.S.

Od skladištenja otpada do njegovog iznošenja određenim danima preko čistih ulica, pravilnosti u čuvanju kućnih ljubimaca... I tu nema odstupanja. Red u marketima, očuvanje bezbednosti u saobraćaju na pešačkom prelazu uz pažnju vozača i pešaka...

Najmlađi učesnici u saobraćaju su lako uočljivi, zbog obaveznog nošenja fluorescentnih prsluka.

Švajcarska
foto: Kurir/T.S.

Švajcarska već vekovima ima reputaciju uređene države, a jedan od prioriteta njenih građana je očuvanje i unapređenje životne sredine. O značaju zaštite životne sredine Švajcarci uče i svoju decu.

Škola im počinje u avgustu, a poseban utisak ostavlja školsko zvono laganih tananih nota. Njegov zvuk zasigurno ne stvara tenziju đacima, oglašavajući početak i kraj nastave.

Švajcarska
foto: Kurir/T.S.

Užinu učenici nose od kuće, i to nije brza hrana niti grickalice, kao ni proizvodi sa dosta šećera, već voće i povrće na kojima se zasnivaju i njihovi obroci kod kuće.

Nakon doručka termini za obroke su 12.00, kada je upriličen podnevni obrok, i u 18 sati - večernji obrok.

Švajcarska
foto: Kurir/T.S.

Iznenađuju i ljubazni pozdravi Švajcaraca prolaznika, koje srećete na tamošnjim ulicama, iako ih vidite prvi put.

Švajcarci su pobornici zdravog života i fizičkih aktivnosti. Najradije pešače, planinare obilazeći jezera i planinske destinacije svoje zemlje.

Švajcarska
foto: Kurir/T.S.

Švajcarci referendumom odlučuju o svemu, pa čak i o rekonstrukciji i asfaltiranju ulica u gradu u kome žive, a referendum je oblik neposredne demokratije.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track