TRI MINUTA U PORODILIŠTU SPASAVAJU DETE OD GLUVONEMOSTI: Ranim skriningom do vraćanja sluha i šanse za razvoj govora
Foto: Printskrin

Međunarodna nedelja gluvih

TRI MINUTA U PORODILIŠTU SPASAVAJU DETE OD GLUVONEMOSTI: Ranim skriningom do vraćanja sluha i šanse za razvoj govora

Društvo -

Skrining novorođenčadi na sluh, koji traje svega tri minuta, i rano otkrivanje da je dete gluvo donosi u 99% slučajeva i rešenje, i to dete neće biti i gluvonemo, poručuju stručnjaci povodom Međunarodne nedelje gluvih. Jedna do četiri bebe na 1.000 njih imaju oštećenje sluha, a u Srbiji je oko 70.000 gluvih i nagluvih stanovnika.

Ovaj skrining u porodilištu nije obavezan, ali su, kako za Kurir ističe prof. dr Dušan Milisavljević, rukovodilac Klinike za otorinolaringologiju UKC Niš, na njegovu inicijativu donacijama pre nekoliko godina sva porodilišta dobila tzv. otoakustičku emisiju, aparat za skrining sluha.

prof. dr Dušan Milisavljević
prof. dr Dušan Milisavljevićfoto: Marina Lopičić

- Da li ga sva porodilišta i koriste - ne znam, ali test pomoću tog aparata je vrlo jednostavan, može da ga uradi i medicinska sestra. ORL doktor samo treba da proveri ušni kanal, da nema ušne masti ili plodove vode, i ako je čist, u njega se samo stavi sonda koja ima svoju olivu i sam aparat pokaže da li beba čuje. Ukoliko beba ne prođe test, roditelji obavezno treba da se jave ORL klinikama kliničkih centara, koji imaju mnogo savremenije aparate, pa i BERA (brain envoked response audiometer), koji meri odgovor mozga na zvučne talase i tačno određuje stepen oštećenja sluha kod bebe ili deteta - navodi prof. Milisavljević.

Ako detektuju oštećenje sluha, a teška oštećenja godišnje nađu kod petoro-šestoro dece u UKC Niš, koji pokriva dva miliona građana jugoistočne Srbije, kreću u ranu rehabilitaciju.

aparat za skrining sluha
aparat za skrining sluhafoto: Kraljevski dvor

- Kod totalno gluve dece možemo da ugradimo kohlearni implant (kolokvijalno nazvan veštačko uvo), tj. elektrode se ugrađuju u unutrašnje uvo i one dobijaju zvuk, što je efikasno u 99% slučajeva ako se na vreme detektuje problem. I bukvalno detetu koje je skroz gluvo, a što znači danas-sutra gluvonemo, jer ne može da razvije govor ako ne čuje, praktično vraćamo sluh i dajemo šansu da razvija govor. To ukazuje koliko je važan skrining sluha u porodilištu - kaže prof. Milisavljević i dodaje da Ministarstvo zdravlja i RFZO kompletno pokrivaju zdravstvenu zaštitu te dece, pa i kohlearne implantate, koji koštaju skoro 20.000 evra.

I princeza Katarina Karađorđević istakla je važnost rane dijagnostike kod najmlađih jer ranom intervencijom i pravilnim tretmanom moguće je da se obezbedi kvalitetniji život.

Princeza Katarina
foto: Nemanja Nikolić

- Godinama ulažemo napore da uvedemo obavezni pregled sluha za novorođenčad kako bi, ukoliko se pokaže da beba ima oštećenje sluha, zdravstveni sistem imao mogućnost da adekvatno i brzo reaguje. Verujem da nijedna novorođena beba ne bi smela da napusti bolnicu bez trominutnog testa kako bi se pouzdano utvrdilo da nema problema sa sluhom - saopštila je princeza Katarina.

Kurir.rs/J. S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track