05:33

ŽENE NE PRIJAVLJUJU NASILJE ZBOG OVOGA! Stanojević za Kurir TV otkrila kada treba da se udalje: PONIŽAVANJE I VREĐANJE JE POČETAK

OPREZNO

ŽENE NE PRIJAVLJUJU NASILJE ZBOG OVOGA! Stanojević za Kurir TV otkrila kada treba da se udalje: PONIŽAVANJE I VREĐANJE JE POČETAK

Društvo -

Poicija je uhapsila tridesettrogodišnjeg S.D. zbog sumnje da je preksinoć u Zemunu drvenom palicom, nakon verbalne rasprave pretukao dvadesetsedmogodišnju suprugu koja je od zadobijenih povreda preminula.

Žrtva je zadobila teške povrede glave, a imala je i poveze preko nosa i usta. Komšije tvrde da u poslednje vreme nisu primećivale znakove nasilja.

Ovim tragičnim povodom u emisiji Puls Srbije na Kurir televiziji gostovala je koordinatorka sigurnih kuća Vesna Stanojević.

Vesna Stanojević
foto: Kurir televizija

U Srbiji su prošle godine 24 žene izgubile život kao žrtve nasilja. U toku ove godine do polovine septembra na isti način nastradalo je njiih 22 - izjavila je Stanojević.

Kao uzrok ove tragične stope nasilne smrtnosti žena, ona je istakla retko prijavljivanje nasilja od strane žena koje ga trpe.

- Žene retko prijavljuju nasilje što je veliki problem, a razlog tome je često strah od brutalne osvete nasilka. Čak i kada prijave nasilje, žene iz istog razloga umanjuju njegovu težinu, zbog čega policija ne može da postupi prema zakonksim ovlašćenjima, istakla je Stanojević.

žene, žrtve, nasilje
foto: Shutterstock

Kao dublji uzrok nasilja nad ženama ona je navela patrijarhalni model društva gde je za ženu predviđeno ćuti i sluša, što za posledicu u velikom broju slučajeva ima pojavu da se nasilje ne prepoznaje kao nasilje.

- Žene treba da shvate da ako ih neko ponižava, vređa i od njih očekuje da postupaju onako kako one ne žele, ona u tom slučaju trpe nasilje, a na samo onda kada su fizički zlostavljane - tvrdi Stanojević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:54

Adem Kadriljević vlasnik kuće gde se desilo ubistvo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja