NERAZUMAN IZAZOV NA TIKTOKU: Klinci čekaju crveno svetlo da pretrče ulicu!
Foto: Shutterstock

OPASNO

NERAZUMAN IZAZOV NA TIKTOKU: Klinci čekaju crveno svetlo da pretrče ulicu!

Društvo -

Osnovci se međusobno dokazuju tako što rizikuju život, ne prelaze ulicu na zeleno svetlo na semaforu, već istrčavaju na ulicu pred kola koja kreću

Učenici osnovnih škola u Srbiji imaju novi izazov - nakon što se na pešačkom prelazu upali crveno svetlo za pešake, a zeleno za vozače, izleću na ulicu i brzo je pretrčavaju.

Na ovaj nerazuman i opasan izazov, koji se navodno širi preko društvene mreže Tiktok, upozorila je jedna korisnica Tvitera i objasnila da je izazov takav da klinci stoje kraj pešačkog prelaza koji je regulisan semaforom dok traje zeleno, a tek kada se uključi crveno svetlo, oni istrčavaju na ulicu, ispred kola koja kreću, da je pretrče.

zeleno svetlo, semafor
foto: Shutterstock

- Tokom žutog (vozačkog), oba su crvena (i pešačko i vozačko), oni sačekaju da vozačko žuto prođe, pa kad je njima crveno, a vozačima zeleno, istrčavaju. Nije novo, rade to već nekoliko meseci. Imaju i foru da se sakriju između parkiranih kola i da ispadnu na kolovoz. Oteraće nekoga na robiju - napisala je ova korisnica Tvitera.

Brankica Stanojević, dečji psiholog, kaže za Kurir da je to što deca školskog uzrasta rade izuzetno opasno.

- To je ta loša strana društvenih mreža, deca tog uzrasta su nedovoljno kritična, povodljiva, podležu lako pritisku grupe i sve to rade. To neko vrlo vešto koristi i to je manipulacija decom. Potrebna je neka kontrola na tim društvenim mrežama. Apel roditeljima je da više rade sa svojom decom, da ih uče da grade nezavisnost, da ne podležu i da se odupru pritisku grupe, jer deca neke stvari rade kako bi bila priznata u tim nekim grupama - objašnjava Stanojevićeva.

Milan Vujanić
foto: Kurir televizija

Prof. dr Milan Vujanić, stručnjak za bezbednost saobraćaja, ističe za Kurir da to što se deca na taj način dokazuju izuzetno opasno.

- Bilo je toga i ranije. Deca se takmiče ko će pre da izleti na pešački i da pretrči ulicu, a to sve može imati epilog s teškim posledicama. Oni pokušavaju da pokažu među sobom ko je hrabriji, svesno ulaze u opasnu situaciju kako bi se dokazali. Dete koje to radi može pogrešno da proceni brzinu kretanja automobila, isto tako se može desiti da vozač ne odreaguje kako treba i sve to može biti strašno s teškim posledicama - napominje Vujanić.

Činjenice / Kako funkcioniše ovaj izazov

  • - Dece stoje na pešačkom prelazu
  • - Ne prelaze ulicu dok je zeleno svetlo na semaforu za njih
  • - Kada se upali crveno svetlo za pešake, oni istrčavaju i pretrčavaju ulicu

Kurir.rs/ M. Branković

Bonus video:

01:49

VREME JE ZA BEZBEDNIJI SAOBRAĆAJ: 60 odsto ljudi poginulo zbog nevezivanja pojaseva (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja