POTROŠAČI, PAŽNJA! Ova vrsta viršli povlači se s tržišta zbog listerije, u Srbiji hitna kontrola
Foto: Richard B. Levine / ddp USA / Profimedia

Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu i zabranjuje dalju distribuciju

POTROŠAČI, PAŽNJA! Ova vrsta viršli povlači se s tržišta zbog listerije, u Srbiji hitna kontrola

Društvo -

BEOGRAD - Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu i zabranjuje dalju distribuciju barene kobasice brenda "vudi" uvezene iz Italija koja je kontaminirana bakterijom listerijom.

Uprava je obavestila na svom internet sajtu da je za taj proizvod od sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije dobijena informacija o kontaminiranosti.

Navode da bakterija može izazvati trovanja hranom, naročito kod osetljivih kategorija populacije.

- Po trenutnim informacijama u Srbiju je uvežena količina u pakovanjima od jedan kilogram, 250 grama, 240 grama i 150 grama - navodi Uprava.

vudi viršle
foto: Uprava za veterinu, Printscreen

Ističe se da sprovode hitnu kontrolu uvezenih pošiljki, čija će dalja distribucija biti zabranjena, a proizvod koji je dospeo na tržište biće odmah povučen i neškodljivo unište.

Informacija i o skuši iz Hrvatske

Državni inspektorat Republike Hrvatske objavio je informaciju za potrošače o opozivu proizvoda Adriatic Queen, „Skuša fileti u maslinovom ulju“ , težine 105 g, broj lota L12/03/20 V4, zbog postojanja mogućnost pojave kristala “struvita”, proizvođača “Sardina d.o.o” , Postira, Hrvatska.

Kristali struvita nastaju spajanjem prirodnih, normalnih sastojaka mesa svih morskih plodova nakon što se riba sterilizuju u konzervi. Struviti ne predstavljaju rizik po zdravlje ljudi, jer se rastvaraju u želucu i ne akumuliraju u organizmu kao štetne materije.

Međutim, kako ovi kristali mogu biti veličine i do 1 cm i podsećaju na staklo, mogu dovesti, naročito kod mlađe populacije, do mehaničkog oštećenja usne duplje i gornjih organa za varenje. Prema informacijama iz RASFF Hrvatska, sporni lot je stavljen na tržište Češke i Slovačke.

Istragom sprovedenom u Srbiji, utvrđeno je da se sporni lot konzerve skuše ne nalazi se u ovom trenutku u prometu na teritoriji Republike Srbije.

Kurir.rs/Uprava za veterinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track