00:37

KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!

iznenadićete se!

ZIMSKI NAČIN ISHRANE JE POGREŠAN! Ekspert za Kurir TV otkrio koju hranu treba jesti zimi

Društvo -

Došla je jesen, nekako je sinonim za to postalo pojačavanje ishrane. Ipak, to možda nije baš dobra ideja. Doktori kažu da je prelazak na tzv. zimsku ishranu greška koju praktikuje mnogo ljudi.

Prva asocijacija na zmisku hranu su i zimnice koje polako počinju da se pripremaju. Iako je našem narodu vrlo draga, koliko je zapravo zimnica zdrava, oktirla je prof. dr Veroslava Stanković, dijetolog.

- Zimski način ishrane i jeste pogrešan. To je bilo opravdano u prošlom veku kada nismo imali promet namirnica i kada marketi nisu imali sveže namirnice. Ipak, naš narod voli zimnicu i da u toku zime koristi jaču ishranu. Hladni uslovi zahtevaju malo veću kalorijsku ishranu radi održavanju telesne temperature, ali ne i toliku jer je fizička aktivnost smanjena - rekao je dijetolog.

Veroslava Stanković
foto: Kurir televizija

- Sam konzervans može da izazove alergijsko dejstvo, ako se preterano koristi,a štetan je jer sadrži hemijske supstance na koje naš organizam nije navikao. Doduše, ako se koristi u minimalnim količinama, ti aditivi ne mogu biti štetni - rekao je dijetolog.

Veroslava Stanković
foto: Kurir Televizija

- Sada smo više okrenuti brzoj ishrani, brzopoteznom pripremanju hrane, smanjen je unos prirodnih začina. Pre smo jeli na kašiku, bez stresa, obrok je trajao nešto duže, sada sve sa nogu čak se ni ne žvaće hrana. Preporučujem salatu i povrće u toku zime, da se smanji unos mesa i da se ne preteruje sa njim. Čak i zdrava ishrana može biti opterećujuća i stresna, ali treba voditi računa, takođe i o fizičkoj aktivnosti. Trebalo bi bar 3 litre tečnosti, voda nema zamenu - rekao je dijetolog.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:08

UGOJIO BIH SE ZA VELIKE PARE! Slobodan Stefanović o uslovima pod kojima bi prihvatio takvu ulogu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track