00:00

POLA SATA ZA 69 PITANJA: Za nekoliko dana popis stanovništva, domaćinstva i stanova POSLEDNJI SPROVEDEN PRE 11 GODINA

KURIR TV

POLA SATA ZA 69 PITANJA: Za nekoliko dana popis stanovništva, domaćinstva i stanova POSLEDNJI SPROVEDEN PRE 11 GODINA

Društvo -

Pola sata za 69 pitanja. Za nekoliko dana počinje popis stanovništva, domaćinstva i stanova koji je zbog pandemije 2021. godine odložen.

Naš Vukašin Katić proveravao je koje su sve obaveze i dužnosti građana, ali i na koja pitanja niste dužni da odgovorite.

Građane tokom oktobra očekuje popis stanovništva koji je prvi put sproveden 1834. godine, a poslednji put pre 11 godina! 15.000 popisivača će narednog meseca ići od vrata do vrata i od građana prikupljati podatke koji će se po prvi put unositi elektronski.

"Pa mislim da bi svakako trebalo da se izvrši sobzirom da se vrši na svakih 10 godina, za taj period se dosta stanje promenilo tako da svakako bi trebalo proveriti kakvo je trenutno stanje u broju stanovništva"

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

"Pa mislim da je u redu da se popiše, učestvovaću naravno"

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

"Verovatno, učestvovaću u popisu. Mislim da je to potrebno da se radi da bi se dobili razni demografski podaci"

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

Mnoge građane interesuje kako će biti popisani imajući u vidu da su se od poslednjeg popisa mnogi odselili i napustili zemlju, dok drugi rade u inostranstvu i nisu u mogućnosti da lično odgovore na pitanja.

"Ako neki član domaćinstva nije kod kuće kada se vrši intervjuisanje, članovi tog domaćinstva će dati podatke za njega tako da tu zaista ne bi trebalo da bude problema.Slična situacija je i sa studentima koji se školuju u drugom gradu. U njihovom gradu kada dođe popisivač oni će se popisati u okviru domaćinstva kom pripadaju, ali će se potpisati i u mestu studiranja. Tako da u popisu imamo dva pojma koja su važna, to su privremeno odsutno i privremeno prisutno lice pa će student u svom domaćinstvu privremeno odsutno lice, a u gradu u kom studira privremeno prisutno"

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

Prema zakonu svi građani su obavezni da učestvuju u popisu stanovništva. Na 3 pitanja niste u obavezi da odgovorite: o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku. Uvodi se i nekoliko novih pitanja, a jedno od njih postavlja se samo muškarcima, a to je koliko imaju dece. Oni koji se pak odluče da ne žele da izdvoje 30ak minuta koliko je za popunjavanje potrebno i da odgovore na preostalih 66 pitanja u upitniku trebalo da znaju i da budu spremni na kazne koje ih očekuju.

"Zakon predviđa novčanu kaznu od 20 do 50 hiljada dinara. Kada govorimo o kaznama, da ne ispadne da zakon predviđa samo za odbijanje i netačne podatke, zakon predviđa i kaznu za članove popisne komisije i popisivače ako urade nešto što je izvan njihovih ovlašćenja"

Podsećanja radi, rezultati poslednjeg popisa stanovništva pokazuju da je u Srbiji u tom trenutku bilo nešto više od 7 miliona stanovnika u skoro 2.5 miliona domaćinstava. Demografi veruju da će ovaj popis pokazati da se broj stanovnika u proteklih 11 godina smanjio za 700.000.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:34

PORAŽAVAJUĆE! 850 HILJADA SRBA NEMA OSNOVNU ŠKOLU: Profesori UPOZORAVAJU – Ako se nešto ne učini, biće SVE GORE (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track