DARIJINO MINISTARSTVO VEĆ MESEC DANA IMA SUDSKI NALOG, ALI NE ULAZI U NELEGALNI DOM "ROJAL"! A komšije viđaju žene koje tamo rade
Dom Rojal u Krnjači, Foto: Kurir

NEODGOVORNO

DARIJINO MINISTARSTVO VEĆ MESEC DANA IMA SUDSKI NALOG, ALI NE ULAZI U NELEGALNI DOM "ROJAL"! A komšije viđaju žene koje tamo rade

Društvo -

Ni ministarka ni njeni podređeni ne odgovaraju na pitanja Kurira zašto ne vrše proveru sprovođenja svoje naredbe da se objekat zatvori, a ima indicija da on i dalje radi

Inspekcija Ministarstva rada ni mesec dana od dobijanja sudskog naloga nije ušla u nelegalni dom "Rojal" u Krnjači kako bi proverila da li se poštuje njegova naredba od 9. avgusta o zabrani rada zbog poslovanja bez licence od osnivanja 2019. godine i da li su iseljeni svi korisnici, što je trebalo da se uradi najkasnije do 24. septembra.

Inspektori su u pratnji policije pokušali proveru 26. avgusta, ali nisu uspeli jer je kapija bila zaključana.

Dom za stare, Krnjača, Dom za stare Rojal
foto: Kurir

Tada su zatražili sudski nalog, koji je sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu potpisao 5. septembra. Tog dana nisu pokušali da izvrše proveru iako su, kao što rekosmo, dobili nalog, a sutradan se Kurir obratio ministarstvu kojim rukovodi Darija Kisić s pitanjem kad će izaći na teren:

- Inspekcija socijalne zaštite dobila je rešenje nadležnog suda. Inspekcija će postupati u okviru svojih nadležnosti.

Kurir obišao dom ponovo

Komšija: Uđite, unutra su vam žene koje rade

Ekipa Kurira je ponovo otišla ispred doma "Rojal" u Krnjači 4. oktobra. Kapija je ovog puta bila zaključana, iščupano zvono i dalje nije popravljeno, a poštansko sanduče, koje je prošli put bilo puno računa, sad je prazno. Upitali smo jednog od komšija da li zna da li dom radi.

- Radi, radi. Unutra su vam žene koje rade. Tu su one stalno. Probajte da uđete na vrata glavne kapije - rekao nam je. Kucali smo, ali se niko nije odazivao. Od zvuka agregata iz komšiluka nismo mogli čuti da li unutra ima nekoga.

Ovde ćemo samo podsetiti da je ekipa Kurira bila 29. avgusta, tri dana nakon njih, ispred doma. Kapija tada nije bila zaključana, a zvono na njoj je bilo iščupano. Iz objekta su dopirali glasovi, ali na naše dozivanje niko nije reagovao. I svetla su bila uključena u pojedinim prostorijama, što je upućivalo na to da u domu i dalje nekoga ima iako je već morao biti prazan.

Dom za stare, Krnjača, Dom za stare Rojal
foto: Kurir

U više navrata smo slali poruke i mejlove pres-službi ministarstva, kao i samoj ministarki Kisić, da bi naposletku njihova inspekcija tek 12. septembra otišla u Krnjaču i, uprkos nalogu suda, ponovo nisu izvršili proveru.

Darija Kisić
Darija Kisić foto: Promo

Zatražili smo odgovor, koji smo objavili u tekstu "Ko štiti čoveka koji brutalno vređa novinare: Ministarstvo rada ni uz sudski nalog nije proverilo da li je dom iz pakla zatvoren!" 14. prošlog meseca.

A on je glasio da se obratimo MUP jer inspektori ne upadaju nasilno. Iz MUP tada nismo dobili zvaničan odgovor, ali nam je naš izvor rekao da policija u takvim slučajevima samo obezbeđuje sigurnost inspektorima.

Pojasnio je da inspektori, u ovom slučaju Ministarstva rada, jedini imaju pravo da postupaju po sudskom nalogu i da nasilno uđu na posed, a da od policije eventualno mogu zatražiti asistenciju. I advokat Nebojša Milosavljević je u tom tekstu istakao da odgovornost policije ne postoji:

- Ministarstvo za rad to treba da reši i sprovede odluku, a MUP je taj koji može da angažuje i druge službe iz svog sektora koje bi u najkraćem vremenskom periodu izvršile nalog suda.

Zemaljski dani su tekli dalje, a ministarka Kisić i njeni saradnici ništa nisu preduzimali. I tako punih mesec dana od dobijanja sudskog naloga!

Ponovo smo svima njima poslali pitanja.

Odgovore nismo dobili, tako da ne znamo kad će se inspekcija smilovati da uradi svoj zakonski deo posla i proveri da li se sprovodi odluka koja je doneta pre dva meseca.

Ili neko zaista toliko štiti vlasnika Filipa Jakšića, kome je sud odredio meru zabrane prilaska i komuniciranja s novinarkama Kurira jer im je brutalno pretio i nazivao ih pogrdnim imenima, da mu ni državni organi ne mogu ništa?!

Ministarka Darija Kisić i ljudi koji su joj podređeni u Ministarstvu rada bi na delu trebalo da dokažu.

Uputio jezive pretnje i uvrede

Novinarke Kurira krivično gone Filipa Jakšića

Novinarka i urednica Kurira kojima je Filip Jakšić, vlasnik nelegalnog doma "Rojal", uputio jezive pretnje i uvrede zbog pisanja o užasnom postupanju prema korisnicima i zaposlenima saslušane su u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu i pridružile su se krivičnom gonjenju protiv osumnjičenog Jakšića. On ih je zvao i uznemiravao u toku noći, zbog čega mu je već izrečena zabrana komunikacije i prilaska na 50 metara.

Filip Jakšić
foto: Privatna Arhiva, Kurir

Suzana Trajković

Bonus video:

01:32

HITNO REAGOVALI: Posle pisanja Kurira inspekcija češlja dom na Petrovaradinu! Ćerka preminule: Konačno da neko reaguje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja