Najnovije vesti

PATRIJARH PORFIRIJE OSUDIO PROMOCIJU NASILJA U JAVNOSTI: Za hrišćane su žene svetinja, nezamislivo je nasilje nad njima
Foto: Printscreen/RTS

PATRIJARH PORFIRIJE OSUDIO PROMOCIJU NASILJA U JAVNOSTI: Za hrišćane su žene svetinja, nezamislivo je nasilje nad njima

Društvo
16:20h

Patrijarh Porfirije je danas osudio promociju nasilja u medijima, te najavio i lično angažovanje na pomoći ženama koje su od nasilnika pobegle u sigurne kuće.

On je ocenio da je "čovekoljubiva reč Hristova", koja se danas pronosi u različitim sredstvima komunikacije, zaglušena "opštom eksploatacijom nasilja u javnosti", saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC). Patrijarh je kazao da "neki mediji svakodnevno, čak i na nivou zabave, prikazuju najrazličitije vrste nasilja sve do samog divljavštva", koristeći ih, kako je ocenio, u cilju postizanja bolje gledanosti i zarade".

"I to toliko, da smo u ovoj eri elektronskog umrežavanja i voljno i nevoljno izloženi promociji nasilništva", naveo je on.

Upozorio je da se time i negativno utiče na mlade.

"Isticanjem nasilja i nemorala u pojedinim medijima, filmovima, na nekim stranicama novina i interneta, čak u svetu dečje igre, u video igrama i bezazlenim almanasima, figure seksualno izopačenih ljudi, ubica i siledžija postaju uzori mladim naraštajima", kazao je on.

Napomenuo je da je u svetu ovakve takozvane "nove normalnosti", javnost svakodnevno obaveštena da je suprug ubio ženu, ili momak devojku, da je roditelj ubio dete.

"Na nasilje se i javno poziva, i to nažalost i sa neočekivanih pozicija, pa čak i iz naše svete Crkve, odakle bi morale da odjekuju isključivo poruke mira", kazao je on.

Prema njegovim rečima, u mnoštvu vesti posebno se izdvajaju naslovi o nasilju nad ženama, o premlaćivanju, sramoćenju, silovanju i ubijanju sestara, ćerki, supruga i majki.

"Pravoslavna crkva Hristova, a verujem i svi hrišćani u svekolikom svetu, ali ne samo hrišćani, nego svi ljudi, ne može biti odlučnija u odbacivanju ovakve tzv. "nove normalnosti", posebno u osudi nasilja", kazao je on.

Naveo je da je za Crkvu svako ljudsko biće ikona Božija i da su, kako je kazao, za hrišćane majke i žene i sestre svetinja.

"Nezamislivo je i bolno nasilje nad njima, a činjenica je da su muškarci – kukavice i slabići – samo u poslednje dve godine u Srbiji ubili više od 40 žena, a za poslednjih 10 godina, oko 300", rekao je on.

Kazao je da oseća odgovornost i potrebu da Crkva ovaj problem sagleda u svim njegovim strahotnim dimenzijama, kako bi se, kako je naveo, probudila blagodat Božija tamo gde bude potrebno.

"Crkva će, makar ovde u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, pomagati sigurne kuće", kazao je on.

Naveo je da će SPC podsticati i vernike da dobrovoljno uzimaju učešće u radu postojećih institucija i centara koji se brinu o žrtvama svakog nasilja.

"Sveštenici će imati preporuku da, koliko mogu, prepoznaju porodično nasilje i da u saradnji sa socijalnim radnicima nastoje da utiču da ne dolazi do tragičnih ishoda", rekao je Porfirije.

Oni će, kako je kazao, biti podsticani i da u propovedima učestalije govore o problemu svih oblika nasilja koji su prisutni društvu i porodici. Naveo je da će se i lično angažovati na pomoći ženama koje su se sklonile od nasilja u sigurne kuće.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja