ODAO POČAST UBIJENOM PRADEDI! Princ Filip na Oplencu: Kralj Aleksandar I je stradao kao PRVA ŽRTVA FAŠIZMA u Evropi!
Foto: PrincFilip Press/Arhiva

88 godina od atentata u Marselju

ODAO POČAST UBIJENOM PRADEDI! Princ Filip na Oplencu: Kralj Aleksandar I je stradao kao PRVA ŽRTVA FAŠIZMA u Evropi!

Društvo -

Na Oplencu je državnom ceremonojom obeleženo 88 godina od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića, koji je smrtno stradao od posledica atentata na današnji dan 1934. godine u Marselju.

Princ Filip i princeza Danica
Princ Filip i princeza Danica foto: PrincFilip Press

Prethodili su joj sveta liturgija i parastos kralju u porodičnom mauzoleju crkve Svetog Đorđa na Oplencu kome su prisustvovali princ-naslednik Filip Karađorđević i princeza Danica, knez Mihailo Karađorđević i kneginja Ljubica sa ćerkama Natalijom i Isidorom.

Ubistvo kralja Aleksandra u Marselju 1934. godine
Ubistvo kralja Aleksandra u Marselju 1934. godinefoto: Privatna arhiva

Ispred Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja venac je položio državni sekretar Sreten Selaković, a poštu su nekadašnjem vladaru Kraljevine Jugoslavije odali i predstavnici Vojske Srbije, opštine Topola, Zadužbine Kralja Petra I, kao i predstavnici brojnih Udruženja građana.

Princ Filip, princeza Danica, knez Mihailo i kneginja Ljubica na liturgiji
Princ Filip, princeza Danica, knez Mihailo i kneginja Ljubica na liturgijifoto: PrincFilip Press

Princ-naslednik Filip je poručio da je kralj Aleksandar I nesumnjivo jedan od najvećih vladara u našoj istoriji i da je stradao kao prva žrtva fašizma u Evropi.

Građani odaju počast ubijenom kralju
Građani odaju počast ubijenom kraljufoto: PrincFilip Press

- Došlo je vreme kada narod može da razobliči neistine onih koji su pisali posleratnu istoriju želeći da umanje delo i degradiraju lik mog pradede kralja Aleksandra I - poručio je princ-naslednik Filip i dodao:

1 / 6 Foto: PrincFilip Press

- Očekujem da će naše vlasti imati sluha i razumevanja i da će Beograd dobiti spomenik dostojan viteškog kralja. U centru Pariza nalazi se impozantan spomenik mojim precima, kralju Petru I i kralju Aleksandru I, i ne postoji razlog da naša prestonica ne dobije jedan takav spomenik

Kurir.rs

Bonus video:

07:57

NIJE SAMO TITO IMAO PODZEMNU TVRĐAVU Aleksandar I Karađorđević izgradio DIVA U ZEMLJI, a niko nije znao za to GRAD IMAO OVU ŠIFRU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track