03:32

OVO SU 3 GLAVNA PROBLEMA NOVOG NAFTOVODA! Bušatlija: Moramo da se odreknemo dela NACIONALNOG STADIONA za tih 100.000 EVRA?!

KURIR TV

OVO SU 3 GLAVNA PROBLEMA NOVOG NAFTOVODA! Bušatlija: Moramo da se odreknemo dela NACIONALNOG STADIONA za tih 100.000 EVRA?!

Društvo -

U cilju obezbeđivanja stabilnog snabdevanja sirovom naftom, ministarstvo rudarstva I energetike je najavilo investicioni plan alternativnog dotoka iz pravca Mađarske što bi omogućilo nastavak snabdevanja ruskom naftom.

Nakon odluke zapadnog Balkana da zabrane Srbiji uvoz ruske nafte morskim putem, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio izgradnju naftovoda od Novog Sada do mesta Alđe u Mađarskoj kod Segedina kako bi se povezali na jedan krak naftovoda iz rusije. Ukupna dužina bi bila 128 kilometara I prema njegovim rečima, potrebno je 100 miliona evra za realizaciju projekta. U razmatranju su I druge opcije - spajanje naftovoda sa Družbom blizu Budimpešte, ali I izgradnje istog ka jugu preko Makedonije do Drača u Albaniji.

Mahmut Buštalija, ekonomista i konsultant za strana ulaganja, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije gde je otkrio dobre strane, ali 3 velika problema gradnje ovog naftovoda.

- Četvrtina nacionalnog stadiona bi se morala zaboraviti. Mislim da je vreme da zaboravimo stadione i druge investicije jer u doba krize država ima druge prioritete. Nažalost, nismo razmišljali o kriznim situacijama pre nego što su došle pa sad moramo izvesti nešto skuplje. Sada je situacija malo problematična, Mađarska je povezana sa Rusijom preko Ukrajine i taj kanal mogu da koriste samo do kraja godine - rekao je Bušatlija.

Mahmut Buštalija
foto: Kurir Televizija

- Drugi problem je što taj naftovod ide kroz ratnu zonu. Niko ne može da garantuje da situacija neće biti kao sa Krimskim mostom. Treća stvar je još zanimljivija i ja ne mogu da shvatim da se u Evropi ne razmišja o tome. Svi gasovodi i naftovodi koji idu preko Ukrajine se tretiraju kao ruski, ali to nije tako. Ako kupite naftu iz Centralne Azije to će jednim delom preći preko Rusije i ona će jednim delom naplatiti tranzit. Veliki su problemi. Mada strateški gledano, Srbija treba da ima takve naftovode i gasovode koji treba da budu povezani na više centara oko nas - rekao je Bušatlija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track