HOĆU DA POČNU SVADBE NA KOJIMA ŽENE NEĆE UZIMATI TUĐE PREZIME: Zbog ovoga bukti rat na mrežama! Evo zašto mlade menjaju PREZIME!
Foto: Profimedia

haos!

HOĆU DA POČNU SVADBE NA KOJIMA ŽENE NEĆE UZIMATI TUĐE PREZIME: Zbog ovoga bukti rat na mrežama! Evo zašto mlade menjaju PREZIME!

Društvo -

Na društvenoj mreži Tviter pokrenula se rasprava ispod jednog tvita u kome je autor napisao da želi venčanja na kojima mlade neće uzimati tuđe prezime.

- Hoću da počnu proklete svadbe na kojima će žene prestati da uzimaju tuđe prezime - piše u tvitu, dok su se ispod objave ređali komentari korisnika ove mreže.

- A što to ne ostavimo ženama da odluče svaka za sebe, a ne da im ti ili bilo ko drugi nameće izbor kako će se prezivati? Šta se tebe tiče moj izbor ili mene tvoj - piše u prvom komentaru dok u drugom stoji:

venčanje, svadba, par, brak
foto: Profimedia

- Ja bih da ih ostavimo da odluče. Da ne postoji društveni pritisak i problem koji je toliko ukorenjen da ga uopšte ne vidimo.

Neke žene su napisale da definitivno treba birati za sebe i da autor treba da "smanji doživljaj".

- Moja kuma zadržala, udala se za "domaćeg", ja preuzela, udala se za "stranog". Bez ikakvog pritiska - navodi se u prepisci:

- Meni su sve kombinacije okej, to je stvarno potpuno lični izbor.

Neke kkorisnice su napisale da ih mrzi da menjaju dokumenta.

venčanje, venčanica, mladenci, svadba
foto: Shutterstock

- Čula sam argument jedne devojke koja je imala jako loše porodične odnose, naročito sa ocem da joj je to prezime bilo teret i sa zadovoljstvom ga je promenila. Ima raznih slučajeva - napisala je ona:

- Slučajevi razni i treba da postoje. Ali ne teret društvenih očekivanja koji nas vode i kojima smo dale razna imena počevši od - to je samo papir, lakše mi je i ne znači mi ništa.

Ipak ima i onih žena koje su još pre tridesetak godina zadržale svoje prezime pa čak neke i dale deci.

- Još uvek sve u tim brakovima, neke i bake postale. Brak iz ljubavi je samopoštovanje i poštovanje drugog, a ne podilaženje - poručila je jedna tviterašica.

Neki pak smatraju da je nelogično da partner daje ženi identitet prezimenom.

- Otac ti da genetiku, pa eto i identitet kroz prezime pa razumem, ali 60 odsto brakova se razvede, čemu to smaranje? Uostalom, najvažnije, promena svih dokumenata i takse državi za to. Pričam o sebi. Za ostale nemam stav;

- Ja tvoj slučaj poštujem. Ne mogu tu ništa da komentarišem. Pozivam na uključivanje mozga čitav ženski rod koji još uvek nije ušao u brak. Svako ko stvari gleda globalno vidi problem. Nije lud;

- Svakako nam je prezime nametnuto po rođenju nismo ga birale ni tada - glasili su neki od komentara.

Kurir.rs

Bonus video:

00:13

Svadba Đokovića drugi dan, pogledajte sav taj raskoš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track