09:15

POSLODAVCI VAPE ZA RADNICIMA! Ovo su zanimanja koja se najviše traže na tržištu ZA MNOGE NE TREBA FAKLUTET A DEBELO SE PLAĆAJU

kurir televizija

POSLODAVCI VAPE ZA RADNICIMA! Ovo su zanimanja koja se najviše traže na tržištu ZA MNOGE NE TREBA FAKLUTET A DEBELO SE PLAĆAJU

Društvo -

Cetar za unapređenje društva i Institut za javnu politiku razvijaju platformu uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, kroz program za stimulisanje različitih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih.

Nastala je kao rezultat projekta “Danas mladi, sutra lideri”, finansiranog sredstvima Evropske Unije i sufinansiranog od strane Vlade Republike Srbije, sa namerom da se svima omogući ravnopravan pristup znanjima, tehnikama i veštinama koje zahteva savremeno tržište rada.

O ovoj temi su u jutarnjem programu "Kurir televizije" govorile Katarina Streljić, koordinatorka platforme "Hoću da radim" i Margareta Smiljanić, predsednica SKONUS-a, koje su i navele koja su to zanimanja koja poslodavci najviše traže danas.

Margareta Smiljanić
foto: Kurir televizija

- Platforma "Hoću da radim" namenjena je mladima, oni su naša ciljna grupa, koji prvi put stupaju na tržište rada, a tu su i poslodavci koji im nude posao. Pored oglasa za posao tu su i brojni oglasi za prakse i stručna usavršavanja čak i pre prvog posla. Brojne kompanije imaju cikluse praksi i mentorstva koji traju po nekoliko meseci - kaže Katarina Streljić, koordinatorka platforme "Hoću da radim".

Margareta Smiljanić, predsednica SKONUS-a istakla je da su poslodavci veoma zadovoljni ovom platformom.

- Pored konkursa za posao mogu da se nađu i saveti za mlade. Prednost je da kada se ulogujete na ovaj posao njemu stižu različiti profili. Na ovoj platformi se nalazi i test profesionalne orjentacije i celokupni cilj je da se mladi što više osnaže pre nego što uđu u sistem za zapošljavanje - kaže Smiljanić.

Poslodavci mogu direktno da pogledaju profile kandidata i tu se selekcija sama vrši.

Mesto više se traži u IT industiji, a veliki je problem sa poslovima sa stručnim spremama, ističe Smiljanić.

Margareta Smiljanić
foto: Kurir televizija

Poznato je i da se stručne spreme veoma dobro plaćaju, kao i zanatski poslovi.

- Dominira IT, traženi su inžinjeri, lekari... Dostava, vozači, kuvari, pekari... To je ono što se najviše traži - kaže Katarina Streljić.

Dualno obrazovanje uključeno je u srednje škole, a nadamo se da će to biti uvedeno i na fakultete, ističu sagovornice jutarnjeg programa Kurir televizije.

- Bolje prolaze studenti koji su sa tehničkih fakulteta, dok oni sa Filološkog, Filozofskog, pa čak i Pravnog nemaju toliko ponuda. Mi moramo da istaknemo da je važno da i oni imaju posao i moramo se okrenuti ka tome da se otvore mesta i za njih, ali isto tako mora da se radi i na tome da ti fakulteti modernizuju svoja mesta. Najveći problem je naći profesora matematike - kaže Smiljanić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track