03:46

ŠTA KAD VAM LEKAR UPIŠE POGREŠNU DIJAGNOZU? Zakon propisuje da svako ima pravo da traži BRISANJE PODATAKA IZ KARTONA!

poverenik za kurir tv

ŠTA KAD VAM LEKAR UPIŠE POGREŠNU DIJAGNOZU? Zakon propisuje da svako ima pravo da traži BRISANJE PODATAKA IZ KARTONA!

Društvo -

Lekar DZ Palilula, koji je svojim pacijentima u zdravstveni karton upisivao šifre bolesti od kojih nisu bolovali, nalazi se pod istragom policije i tužilaštva.

Zbog svega ovoga, pojedini oštećeni pacijenti odbijeni su prilikom apliciranja za posao jer je potencijalni poslodavac imao uvid u njihove zdrvstvene kartone, u kojima je procitao da imaju psihi;ka obolenja.

Novinarka Kurir TV Ivana Jovanović na tragu ove priče razgovarala je s Milanom Marinovićem, poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Milan Marinović, poverenik
foto: Kurir TV

- Dvoje inspektora je otišlo u DZ Palilula, nemamo još rezultate nalaza, a čim ih dobijemo poslaćemo odgovornim da se izjasne. Tada ćemo naložiti da li treba da se izreknu mere, poput pokretanja postupka ili opomene. Fokusirani smo na rukovodstvo DZ Palilula i njihovoj vezi s poslodavcima koji su dolazili do podataka iz zdravstvenih kartona - kaže Marinović.

Poverenik je govorio o motivima ovakvog postupanja, ali i pojasnio šta oštećeni građani mogu da urade.

- Zakazao je ljudski faktor, konkretno lekar, čiju će odgovornost utvrditi drugi organi. Zakon propisuje da se ti podaci mogu ispraviti po načelu tačnosti. Svako može da traži da se tačno i potpuno obrađuju podaci. Svi imaju apsolutno pravo da traže njihovo brisanje.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track